Ģimenes atbildība par bērna socializāciju - Baikova, Beatrisa (Latvijas Universitāte, 2017)
Plašas diskusijas Latvijas sabiedrībā rada, ka mūsdienās joprojām ir aktuāls jautājums par to, cik liela loma ir ģimenei bērna personības attīstībā un cik tālu valsts var iejaukties ģimenes privātajā dzīvē, lai kontrolētu un uzraudzītu bērna socializācijas procesu un vecāku pienākumu pildīšanu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ģimenes atbildības par bērna socializāciju regulējumu Latvijas Republikas normatīvajos tiesību aktos, atklājot tajos iespējamas problēmas un izvērtējot paredzētas atbildības nepieciešamību un samērīgumu. Darbā ir aplūkoti vecāku pamatpienākumi, kuri ietverti Civillikumā, un analizēta atbildība par to nepildīšanu atbilstoši Civillikuma, Krimināllikuma un Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa normām. Lai sasniegtu mērķi, darba autore izvirza sekojošus uzdevumus: 1. izpētīt socializācijas jēdziena izpratni, socializācijas procesa posmus un nozīmi cilvēka dzīvē; 2. vērst uzmanību uz to, kāda loma ir ģimenei kā socializācijas aģentam; 3. aplūkot ģimenes juridiskā institūta regulējumu un bērna tiesību aizsardzību; 4. izpētīt vecāku atbildības normatīvo regulējumu; 5. apskatīt ar izskatāmo jautājumu saistīto pētījumu rezultātus, literatūru, juridisko periodiku, statistikas datus, tiesu praksi. Pētījuma rezultātā darba autore secina, ka būtu nepieciešams grozīt vai papildināt atsevišķas tiesību normas, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku bērna tiesību aizsardzības līmeni. Darba autore ierosina izvērtēt dispozivitātes principa attiecināšanu uz lietām, kas saistītas ar bērna tiesību aizsardzību. Tiesa ir tiesīga lemt par saskarsmes tiesību ierobežošanu vai atņemšanu tikai, ja izvirzīts tāds prasījums. Ne visos gadījumos vecāki paši var objektīvi novērtēt, ka būtu ierobežojama viena vecāka saskarsmes tiesība un kā tāds prasījums vispār jāpieteic. Pie tā, nepareizi vai juridiski nekorekti formulēts prasījums var novest pie tā, ka tiks nodarīts kaitējums bērna interesēm. Tādējādi, dispozivitātes principa attiecināšana uz tādām lietām būtu vērtējama katrā konkrētā gadījumā. Atslēgvārdi: bērns, socializācija, ģimene, vecāku atbildība.

Extensive discussion of family’s role in child’s development and state’s intervention in family’s private life controlling child’s socialization and parental obligations shows the relevance of the issue in Latvia. The aim of Bachelor’s paper is to explore the regulation of family’s responsibility for child’s socialization in the legislation of the Republic of Latvia revealing its potential problems and analyzing necessity and proportionality of the provided responsibility. In Bachelor’s paper author views basic parental obligations which are listed in the Civil Law of Latvia and analyzes parental responsibility in accordance with the Civil Law of Latvia, the Criminal Law of Latvia and the Latvian Administrative Violations Code. To achieve the objective, the author: 1. reviewed the understanding of the concept of the socialization and its phases; 2. focused attention on the family’s concept, its functions and its role in the socialization of the child; 3. explored the specific features of the legal institute of family and the protection mechanisms of children’s rights; 4. viewed the aspects of parents’ responsibility for child’s socialization; 5. viewed the research results, literature, legal periodicals, statistics and jurisprudence connected with the issue. As a result of the research the author concludes that it would be necessary to amend and supplement certain legal norms to improve the protection of children’s rights. The author suggests analyzing the application of the principle of optionality in cases which are connected with the protection of children’s rights. The Court decides to limit or deprive visiting rights if it is asked in the application. Not in all cases parents are able to objectively evaluate that it is necessary to limit the one parent’s visiting rights. In addition, improperly or incorrectly formulated application can be the reason of children’s interests’ violation. Thus there is need to evaluate the application of the principle of optionality in each such a case. Key words: child, socialization, family, parents’ responsibility.
Family's responsibility for child's socialization
Keywords: Juridiskā zinātne; bērns; socializācija; ģimene; vecāku atbildība