Laika-aspekta formu lietojums filmu recenzijās - Gavare, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Recenzijas ir žanrs filmu producēšanas jomā un liels skaits recenziju katrai jaunajai filmai ir atrodams vairākos medijos un tiešsaistes platformās. Ir tikuši veikti pētījumi par stilistiskajiem aspektiem, kas veido filmu recenzijas interneta laikmetā. Gramatisko pētījumu trūkums filmu recenzijās veicina turpmākus pētījumus šajā jomā. Tādēļ, šī pētījuma mērķis ir pētīt laika-aspekta formu biežumu un pielietojumu tiešsaistes filmu recenzijās. Lai sasniegtu mērķi, tika izmantotas divas pētnieciskās metodes biežuma analīze un diskursa analīze. Analīzes apkopotie dati atklāja, ka visbiežāk izmantotās laika-aspekta formas tiešsaistes filmu recenzijās bija vienkāršā tagadne un vienkāršā pagātne, kuras pielietotas, lai apzīmētu stāvokļus, lai sniegtu kopsavilkumus un lai aprakstītu faktus. Tālāka rezultātu interpretācija parādīja, ka laika-aspekta formu pielietojums atbalstīja filmu recenziju raksturīgos teksta elementus vērtējumus, kritiķa viedokli, kopsavilkumu sniegšanā, un ticamības celšanā.

Film reviews are a genre in film production and numerous reviews for each new film released can be found on various media and online platforms. Studies conducted on the stylistic aspects are an integral part of a film review in the era of the Internet. The lack of grammatical research in the domain urges for further studies in this area. Thus, the goal of this research is to study the frequency and the use of tense-aspect forms in online film reviews. To achieve the goal, two research methods were used, frequency analysis and discourse analysis. The gathered data revealed that the tense-aspect forms used most frequently in online film reviews were the Present Simple and Past Simple to denote states and facts as well as to provide summaries. Further, the interpretation showed that the use of the tense-aspect forms were in support of the characteristic textual elements of film reviews, namely, in evaluations, reviewer’s opinions, providing summaries and building credibility.
Use of Tense-Aspect Forms in Film Reviews
Keywords: Valodniecība; film reviews; tense-aspect forms; discourse analysis; online platforms