LU SZF vīriešu priekšstati par vīrišķību un homoseksualitāti - Feoktistova, Gabriella Inga (Latvijas Universitāte, 2016)
ANNOTĀCIJA Bakalaura darbā tiek aplūkotas Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes vīriešu dzimumā studentus priekšstati par vīrišķību un homoseksualitāti. Darba autore analizēja Maikla Kimmela teoriju par vīrišķību, heteronormativitātes un seksuālo aizspriedumu teoriju, kurus izstrādāja Gregorijs Hereks, ka arī vārdu „gejs” un „zilais” analīzi Paskojes darbos. Darba autore veica septiņas daļēji strukturētas intervijas ar LU SZF studentiem-vīriešiem. Analīzei tika izmantota analītiskas indukcijas pieeja. Bakalaura darba empīriska daļā tika secināts, ka studentiem ir raksturīgi heteroseksistu priekšstati par vīrišķību, dzimuma lomu sadalījumu, ka arī par personīgu komunikāciju starp vīriešiem. Studenti nodala homoseksuālus vīriešus uz vīrišķīgajiem un sievišķīgajiem, kas iet pretī Kimmela apgalvojamām, ka jaunie vīrieši neatzīst homoseksuālos vīriešus par vīrišķīgajiem.

The bachelor thesis analyzes the views of male students at the Faculty of Social Sciences, University of Latvia, on masculinity and homosexuality. The author examines Kimmel’s theory on masculinity, the theories of heteronormativity and sexual prejudice developed by Gregory Herek as well as the analysis of words “gay” and “fag” in Paskoje’s works. The author conducted 7 semi-structured interviews with male students. Analytic induction approach was used in empirical data analysis. The empirical study shows that male students have predominantly heterosexist views on masculinity, gender roles and interpersonal communication between males. Contrary to Kimmel’s thesis about the incompatibility of masculinity and homosexuality, the interviewed males distinguish masculine gay men from feminine gay men.
Latvian Univeristy Faculty of Social Science men wievs on masculinity and homosexuality
Keywords: Socioloģija; vīrišķība; homoseksualitāte; heteronormativitāte; seksuālie aizspriedumi