Pacienta lemtspējas vērtēšanas procesa pilnveide Latvijā: tiesiskā, ētiskā un klīniskā perspektīva - Kadile, Laura (Latvijas Universitāte, 2023)
Pacientu tiesības ir neatņemama un obligāta veselības aprūpes sistēmas sastāvdaļa. Tā Latvijā atzīstama par jaunu un maz pētītu medicīnas zinātnes un civiltiesību apakšnozari. Tādēļ pētījumi, kuros tiek apkopotas zināšanas un analizētas šo tiesību attīstības iespējas gan juridiskā, gan ētiskā, gan klīniskā aspektā, ir ļoti nepieciešami sabiedrībai. Darba mērķis ir ieviest Latvijas tiesībās pilnībā jaunu koncepciju - lemtspēju, veicinot lemtspējā ierobežotu pacientu tiesību aizsardzību sistēmas un cieņpilnas šādu pacientu ārstēšanas prakses attīstību Latvijas ārstniecības iestādēs. Promocijas darba rezultātā ir veikts komplekss pētījums par tiem cilvēka gribas, apziņas un psihiskajiem traucējumiem, kas ietekmē vai var ietekmēt pacientu lemtspēju, analizējot pastāvošās tiesiskās problēmas, nepilnības kā nacionālo, tā arī starptautisko tiesību avotos un piedāvājot konkrētus priekšlikumus to novēršanai. Atslēgvārdi: Pacients – lemtspēja – rīcībspēja – spēja saprast savas darbības vai tās vadīt Griba – gribas izteikums – traucējumi – lemtspējas novērtēšana

Patients' rights are an integral and essential part of the healthcare system. It is considered a new and under-researched subfield of medical science and civil law in Latvia. Therefore, research that gathers knowledge and analyses the possibilities for the development of these rights from a legal, ethical and clinical perspective is crucial for society. The aim of the thesis is to introduce a completely new concept into Latvian law - decision-making capacity - and to contribute to the development of a system of protection of the rights of patients with limited decision-making capacity and to the development of a dignified practice of medical treatment of such patients in Latvian health care institutions. As a result of the thesis, a complex research was carried out on the disorders of human will, consciousness and mental disorders that affect or may affect the patients' decision-making capacity, analysing the existing legal problems, gaps in national and international legal sources and proposing concrete recommendations for their elimination. Keywords: patient – decision-making capacity – capacity to act – capacity to understand or control own actions Will – expression of will – impairment – assessment of decision making
Promocijas darbs
Keywords: Tiesību zinātne; Civiltiesības; Law