Donora izpratne par bezatlīdzības asins ziedošanu Latvijā - Riževa, Oksana (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma – Donoru izpratne par bezatlīdzības asins ziedošanu Latvijā. Tēmas aktualitāti nosaka regulāra, brīvprātīga un bezatlīdzības ziedojumu veicināšana Latvijā, kura ir ļoti svarīga, lai samazinātu asins deficītu un veicinātu ārstniecības iestāžu pieprasījuma nodrošināšanu ar asins komponentiem. Brīvprātīgi un bezmaksas asins ziedojumi veicina asins, asins komponentu augstas drošības standartus, tādējādi arī cilvēku veselības aizsardzību.Darba mērķis: noskaidrot donoru izpratni par bezatlīdzības asins ziedošanu Latvijā.Izvirzīta hipotēze: donoru izpratne par bezatlīdzības asins ziedošanu Latvijā ir nepietiekama.Pētījuma rezultāti rāda, ka 56% respondentiem svarīgi ir saņemt Darba likumā noteikto brīvdienu, 64% respondenti vēlas saņemt pēc asins ziedošanas materiālo kompensāciju, bet 23% respondenti atzīmē, ka, ja tiks noņemta kompensācija pusdienām un brīvdiena asinis vairs neziedos.Pētījuma hipotēze ir apstiprināta.

The theme of the bachelor’s paper: Donor’s comprehension about the unpaid blood donations implementation in Latvia. The actuality of this theme is based on a regular, voluntary and unpaid blood donations indulgance in Latvia. This movement is very important to reduce the deficit of blood componentsand to further their provision in the medical institutions. Voluntary and unpaid blood donations tend to high safety standards in blood and blood components, as well as in the protection of human health.The hypothesis is that the blood donor understanding about the unpaid blood donation movement in Latvia is insufficient.The study shows,that for 56% of the respondents to receive the day off set by the law,is wery important.64% of the respondents want to receive material compensation,but 23% of the respondents notedthat if they won’t receive money for dinner and the day off,they will no longer donate blood.The hypothesis is approved.
Donor`s comprehension about the unpaid blood donations implementation in Latvia
Keywords: Medicīna