Ķirurģiskās komplikācijas pēc nieru transplantācijas - Balodis, Matīss Kevins (Latvijas Universitāte, 2025)
Kā jebkura ķirurģiska manipulācija, arī nieru transplantācija var rezultēties ar dažādām ķirurģiskām komplikācijām. Tas, savukārt, var ietekmēt transplantāta ilgtermiņa funkciju. Tādēļ ir svarīgi saprast, kādas ir biežākās ķirurģiskās komplikācijas, kurām ir pakļauti pacienti pēcoperācijas periodā un kādi ir to ietekmējošie faktori, lai tos varētu mazināt. Retrospektīvā pētījuma mērķis bija izvērtēt ķirurģiskās komplikācijas, kas attīstījās pacientiem pēc nieru transplantācijas, un to ietekmi uz transplantācijas iznākumu. Pētījumā tika iekļauti 147 nieres transplantāta recipienti. Kopsummā tika analizētas 163 ķirurģiskās komplikācijas, kas attīstījās pētījuma dalībniekiem 12 mēnešu laikā. Komplikācijas tika iedalītas kā agrīnās, ja tās attīstījās 30 dienu laikā pēc nieru transplantācijas, vai vēlīnās, ja tās parādījās pēc šī laika perioda. Tās tika sadalītas arī pēc starptautiski pieņemtās ķirurģisko komplikāciju Clavien – Dindo klasifikācijas. Lai varētu spriest par transplantāta funkciju, glomerulārās filtrācijas ātrums tika aprēķināts pēc CKD-EPI Creatinine 2021 formulas. Pacienta vispārējā stāvokļa izvērtēšanai tika aprēķināts Charlson – Comorbidity Index. Analizējot klīniski demogrāfisko datu asociāciju ar ķirurģiskām komplikācijām, statistiski ticami augstāks ķirurģisko komplikāciju skaits bija recipientiem, kam peritoneālajā dialīzē pavadītais laiks bija garāks, salīdzinot ar recipientiem, kam peritoneālās dialīzes terapija bija īsāku laika periodu (p=0,006). Pētot ķirurģisko komplikāciju ietekmi uz transplantācijas rezultātu, tika pierādīts, ka pacientiem, kam attīstījās agrīnās komplikācijas, transplantāta funkcija pēc 12 mēnešiem bija sliktāka nekā tiem, kam attīstījās vēlīnās komplikācijas (p=0,033). Atlikta transplantāta funkcija agrīnā pēcoperācijas periodā rezultējās ar sliktākiem transplantāta funkcijas rādītājiem (p=0,005). Pētījuma noslēgumā var secināt, ka nieru transplantācija ir efektīva terminālās nieru mazspējas ārstēšanas metode ar zemu mirstību, saistībā ar ķirurģiskām komplikācijām – 2,72%. Kopējā ķirurģisko komplikāciju prevalence ir 59,8%. Agrīnās komplikācijas ietekmē transplantāta funkciju.

As with any surgical procedure, kidney transplantation may be associated with various surgical complications. These complications, in turn, can affect the long-term function of the graft. Therefore, it is essential to identify the most common postoperative surgical complications encountered by the transplant recipients and understand the contributing factors to develop strategies to minimize their occurrence. The aim of this retrospective study was to evaluate surgical complications that developed in patients following kidney transplantation and to assess their impact on transplant outcomes. The study included 147 kidney transplant recipients. In total, 163 surgical complications that occurred within 12 months post-transplantation were analyzed. Complications were classified as early if they developed within 30 days after transplantation, or late if they occurred beyond this time frame. The complications were also categorized according to the internationally accepted Clavien–Dindo classification of surgical complications. To assess graft function, the glomerular filtration rate (GFR) was estimated using the CKD-EPI Creatinine 2021 equation. The Charlson Comorbidity Index was calculated to evaluate the overall health status of each patient. Analysis of the association between clinical-demographic data and surgical complications revealed a statistically significant higher incidence of complications among recipients who had undergone a longer duration of peritoneal dialysis compared to those with a shorter duration of therapy (p=0.006). Investigation of the impact of surgical complications on transplantation outcomes demonstrated that patients who developed early complications had significantly worse graft function at 12 months post-transplant compared to those who developed late complications (p=0.033). Delayed graft function in the early postoperative period was associated with poorer graft function outcomes (p=0.005). It can be concluded that kidney transplantation remains an effective treatment modality for end-stage renal disease, associated with a low surgery-related mortality rate of 2.72%. The overall prevalence of surgical complications was 59.8%. Early surgical complications were found to negatively affect graft function.
Surgical complications following kidney transplantation
Keywords: Medicīna; Nieres transplantācija; Ķirurģiskās komplikācijas; Ķirurģisko komplikāciju riska faktori; Nieres transplantāta funkcija; Clavien – Dindo klasifikācija