Pamattiesību ievērošana veicot kratīšanu - Rubīne, Diāna (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba tēma ir pamattiesību ievērošana veicot kratīšanu. Pētījuma mērķis ir noskaidrot kā tiek ievērotas personu pamattiesības veicot kratīšanu. Darba uzdevums ir noskaidrot vai pētāmā problēma, proti, pamattiesību ievērošana kratīšanā, Latvijā tiek ievērota. Darbā tiek aktualizēts cilvēktiesību jautājums, jo kratīšana ir iejaukšanās personās dzīvē un mājokļa aizskaršanā. Kratīšanas leģitīmais mērķis ir novērst nekārtības vai noziedzīgu nodarījumu un aizsargāt citu tiesības kā arī atrisināt kriminālprocesuālas attiecības. Kratīšanai jābūt samērīgai ar sasniedzamo mērķi. Pētījuma rezultātā autore secināja, ka nepieciešami grozījumi, konkrēti, Kriminālprocesa likuma papildināšana. Pašreizējais regulējums attiecībā uz kratīšanu ir nepietiekams un rada diskutablas situācijas praksē, kas var novest pie pamattiesību pārkāpumiem.

The theme of this work is respect of fundamental rights during the search. The aim of research is to find out how the fundamental rights are respected during the search. Work is intended to clarify whether the researched problem namely the respect of fundamental rights during the search is respected in Latvia. Work is actualized on human rights issue because search is an intrusion of the private life and home. The legitimate aim of search is to prevent disorder or crime and to protect the rights of others as well as to resolve criminal legal relations. Search should be proportionate to the objective pursued. During the research author concluded that there is a need for amendments for Criminal procedure law, particularly supplement it. The current framework for search is insufficient and creates controversial situations in practice that can lead to violations of fundamental rights.
Respect of fundamental rights during the search
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; kratīšana; kratīšanas institūts; pamattiesību ievērošana; tiesības uz mājokļa neaizskaramību