Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība Ogres rajonā - Paikune, Diāna (Latvijas Universitāte, 2009)
Pēc daudzu gadu nesaudzīgas saimniekošanas uz zemeslodes, sabiedrībā arvien vairāk tiek pievērsta uzmanība dabas resursu saglabāšanā un uz dabai draudzīgi vērstu, nekaitīgu saimniekošanu. Viena no visstraujāk attīstošajām nozarēm šajā jomā ir bioloģiskā lauksaimniecība, kas nodrošina iedzīvotājus ar ekoloģiski tīru un veselīgu pārtiku. Bioloģiskā lauksaimniecība ir dabas saudzēšanas pamatdarbība, tā dod risinājumu kopojumu mūsdienu sarežģītajām dabas piesārņojuma problēmām. Bakalaura darbā apkopota informācija par bioloģiskās lauksaimniecības pamatjautājumiem: mērķi, principi, metodes, kā arī apskatīta bioloģiskās lauksaimniecības attīstības dinamika Latvijā un Ogres rajonā. Latvijā bioloģiskās lauksaimniecības nozarē novērojama neskaidra parādība: bioloģisko lauksaimnieku uzņēmumu skaits palielinās, taču trūkts saražotās produkcijas un to tirdzniecības vietas. Darba praktiskajā daļā tiek izmantota anketa, ar kuras palīdzību tika noskaidrots bioloģisko lauksaimnieku skatījums uz izteikto problēmu un attīstības perspektīvām Ogres rajonā. Pēc rezultātu apkopošanas secināts, ka Latvijas tirgus sistēmā ir vairākas nepilnības un tās saistītas ar produkcijas realizācijas posmiem, kas kavē veiksmīgu bioloģiskās lauksaimniecības tirgus attīstību. Atslēgas vārdi: bioloģiskā lauksaimniecība, Ogres rajons, attīstība.

After years of unsparing management of Earth’s agriculture, society now is taking more actions to save natural resources with focus on environmental friendly management. One of the fastest developing branches in this area is Organic agriculture, which provides the population with ecologically clean and healthy food. Organic agriculture contributes to preservation of nature and provides solutions for solving pollution problem of the nature. In this bachelor degree paper the fundamentals such as goals, principles and methods of Organic agriculture as well as Organic agriculture’s development dynamics in Latvia and Ogre Region have been analyzed. Main phenomenon of development of Organic agriculture in Latvia is the increasing number of Organic farmer companies but at the same time luck of produced items as well as trade places. In practical part of the paper inquiry form was used in order to get Organic farmers’ point of view on declared problem and development possibilities in Ogre region. After summarizing of results it was concluded that main shortage of the Latvian market system is production sales’ stages which delays successful development of the Organic agriculture’s trade. Key words: Organic agriculture, region of Ogre, development.
Development of Organic Farming in Ogre’s District
Keywords: Ģeogrāfija