Skolēnu skaidrošanas prasmes pilnveide ķīmijas apguvē 8. klasē - Pavļukovskis, Mārtiņš Mārcis (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba ietvaros tiks analizēta skaidrošanas prasmes nozīme, skaidrošanas izmantošana mācību satura apguvē, kā arī veikts praktisks pētījums par skaidrošanas prasmes pilnveidi. Pētījuma ietvaros autors noskaidros skaidrošanas izmantošanu citu skolotāju vidū un problēmas, ar kurām nākas saskarties skaidrošanas pilnveidē. Bakalaura darba mērķis: izpētīt skaidrošanas prasmes pilnveidi 8. klasē ķīmijas stundās un izstrādāt atbilstošus uzdevumus, sniegumu līmeņu aprakstus. Pētījuma jautājums: Kā mainās 8.klases skolēnu skaidrošanas prasmes līmenis, izmantojot snieguma līmeņu aprakstus skaidrošanas uzdevumos ķīmijas stundās? Bakalaura darba pētījuma veids: gadījuma pētījums. Datu ieguves metodes: Anketa - vai snieguma līmeņa apraksts (turpmāk SLA) palīdz uzdevumu veikšanai, kā novērtē savas zināšanas. Aptauja - ķīmijas skolotājiem par skaidrošanas prasmi (vai māca, kādas problēmas). Eksperta aptauja – novērtējot izstrādātos stundu plānus, SLA un uzdevumus skaidrošanas prasmes pilnveidei. Pētījuma bāze: 46 8. klases skolēni, 49 ķīmijas skolotāji, 1 eksperts. Rezultāti: SLA izmantošana veicina skaidrošanas prasmju uzlabošanos – salīdzinot pirmās un otrās skaidrošanas reizes rezultātus abos tematiskajos ciklos, novērojams būtisks uzlabojums skolēnu sniegumā. SLA izmantošanas reizēs samazinās to skolēnu skaits, kuri skaidro S un T līmenī, un pieaug skolēnu skaits, kuri sasniedz A līmeni. Skaidrošanas prasmju līmenis kļūst vienmērīgāks – salīdzinot dažādās skaidrošanas reizes, samazinās skolēnu skaits ar ļoti vāju sniegumu (S līmenis), un pieaug vidēja (T) un laba (A) līmeņa skaidrojumu īpatsvars, kas norāda uz vispārēju progresu un prasmju nostiprināšanos. SLA izmantošana pozitīvi ietekmē skolēnu skaidrošanas prasmju attīstību, īpaši skolēniem ar zemāku sniegumu. Rezultāti norāda uz to, ka SLA integrācija mācību procesā ir efektīvs veids, kā uzlabot skolēnu sniegumu gan ķīmijā, gan iespējams arī citos mācību priekšmetos.

As part of the bachelor’s thesis, the importance of explanation skills, the use of explanation in content acquisition, and a practical study on the development of explanation skills will be analyzed. Within the study, the author will explore how other teachers use explanation and the challenges they face in improving this skill. Aim of the thesis: To investigate the development of explanation skills in 8th-grade chemistry lessons and to design appropriate tasks and performance level descriptions. Research question: How does the level of 8th-grade students’ explanation skills change when using performance level descriptions in explanation tasks during chemistry lessons? Type of research: Case study. Data collection methods: Survey – to determine whether the use of support (performance level descriptions, SLA) helps in completing tasks and how students assess their knowledge. Interview – with chemistry teachers about the explanation skill (whether they teach it, what challenges they encounter, etc.). Expert evaluation – to assess the developed lesson plans, performance level descriptions (SLA), and tasks aimed at improving explanation skills. Research sample: 46 8th-grade students, 49 chemistry teachers, 1 expert. Results: The use of performance level descriptions (SLA) promotes the improvement of explanation skills – comparing the results from the first and second explanation tasks in both thematic cycles shows a significant improvement in student performance. During the tasks using SLA, the number of students explaining at the S and T levels decreased, while the number of students reaching the A level increased. The level of explanation skills becomes more balanced – across different explanation tasks, the number of students with very low performance (S level) decreases, while the proportion of medium (T) and good (A) level explanations increases, indicating overall progress and skill consolidation. The use of SLA positively influences the development of students’ explanation skills, especially among lower-achieving students. The results suggest that integrating SLA into the learning process is an effective way to improve student performance not only in chemistry but potentially in other subjects as well.
Enhancing Students' Explanation Skills in Chemistry Learning in Form 8
Keywords: Izglītības zinātnes; 8.klase; ķīmija; skaidrošana; skolēns