Informācijpratības apguve un vietējo bibliotēku, mediju un viedokļu līderu ietekme. Ventspils piemērs - Volka, Aija (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba nosaukums ir “Informācijpratības apguve un vietējo bibliotēku, mediju un viedokļu līderu ietekme. Ventspils piemērs”. Pētījumā analizēts informācijpratības apguves process Ventspilī 2023. gadā, vietējo bibliotēku, mediju un viedokļu līderu ietekme uz Ventspils iedzīvotāju vēlmi apgūt informācijpratību. Pētījuma mērķis ir noteikt, kādas ir primāri nepieciešamās prasmes, prioritārās mērķa grupas un rekomendējamie sadarbības partneri, kas noderētu nodarbību stratēģiskai plānošanai informācijpratībā. Teorētiskajā daļā izmantota pragmatisma filosofija, sociālā taisnīguma rāmējums, pielietoti dažādi informācijpratības modeļi un vairākas nozaru un starpnozaru teorijas par viedokļu līderiem. Izmantotas kvalitatīvās pētījuma metodes: dokumentu analīze, fokusgrupas intervija, grupas intervija, stukturētas un daļēji strukturētas intervijas. Viedokļu līderi apzināti, manuāli pētot citējamību laikrakstā “Ventas Balss”, sekotāju skaitu sociālajos tīklos un no ieteikumiem intervijās.

The theme of the master’s paper is “Acquisition of information literacy and the influence of local libraries, media and opinion leaders. An example of Ventspils”. The study analyzes the acquisition of information literacy in Ventspils in 2023, the influence of local libraries, media and opinion leaders on the wish of Ventspils inhabitants to learn information literacy. The aim of the study is to determine the primary skills, priority target groups and recommended cooperation partners that would be useful for strategic planning of lessons in information literacy. The theoretical part uses the philosophy of pragmatism, the framework of social justice, various models of information literacy and several sectoral and cross-sectoral theories about opinion leaders. Qualitative research methods are used: document analysis, focus group interview, group interview, structured and semi-structured interviews. Opinion leaders deliberately by manually researching citations in the "Ventas Balss" newspaper, the number of followers in social networks and from recommendations in interviews.
Acquisition of information literacy and the influence of local libraries, media and opinion leaders. An example of Ventspils
Keywords: Komunikācijas zinātne; informācijpratība; ietekme; viedokļu līderi; Ventspils bibliotēka; mediji