Cilvēkfaktora nozīme poligrāfijas nozares nodarbināto labklājības veicināšanā - Girdjuka, Alise (Latvijas Universitāte, 2021)
“Cilvēkfaktora nozīme poligrāfijas nozares nodarbināto labklājības veicināšanā”. Darba autore: Alise Girdjuka. Darba zinātniskais vadītājs: Prof., Dr.sc. admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 102 lpp., ietver 46 attēlus, 13 tabulas, 8 pielikumus, 136 informatīvos avotus. Poligrāfijas, papīra un papīra izstrādājumu ražošanas nozarei ir raksturīgs pieaugošs darba apjoms, kas var izraisīt pārslodzi – gan emocionālo, gan fizisko. Apstiprināto arodslimnieku un nelaimes gadījumu skaits šajā nozarē katru gadu pieaug, līdz ar to ir nepieciešama cilvēkfaktora analīze ar mērķi veicināt nodarbināto labklājību. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota literatūra par pētāmo tēmu, otrajā daļā ir aprakstītas pētījuma metodes, bet trešajā daļā ir veikta rezultātu apkopošana un analīze. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka šajā nozarē nodarbināto labklājību lielākoties ietekmē fiziskie, psihoemocionālie un fizikālie faktori. Ceturtajā daļā izstrādāti preventīvie pasākumi nodarbināto labklājības veicināšanai. Secināts, ka cilvēkfaktors ietekmē nodarbināto labklājību. Darbinieki ir pakļauti gan fiziskai, gan emocionālai pārslodzei. Izmantotās metodes: darbinieku aptauja, SGR-A, darbspēju indeksa noteikšanas metode, COPSOQ, NASA-TLX, OCRA kontrolsaraksts un spriedzes indeksa noteikšanas metode.

"The role of the human factor in promoting the well-being of employees in the printing industry". Author of thesis: Alise Girdjuka. Scientific supervisor: Prof., Dr. sc. admin. Henrijs Kaļķis. Total number of pages 102, including 46 figures, 13 tables, 8 attachments and 136 information sources. The printing, paper and paper products industry is characterized by a growing workload, which can lead to both emotional and physical overload. The number of confirmed occupational diseases and accidents in this sector is growing every year, so an analysis of the human factor is needed in order to promote the well-being of employees. The thesis consists of 4 parts. The first part summarizes the literature on the research topic, the second part describes the research methods, and the third part summarizes and analyzes the results. The obtained results allow to conclude that the well-being of employees in this sector is mostly influenced by ergonomic, psycho-emotional and physical factors. The fourth part develops preventive measures to promote the well-being of employees. It is concluded that the human factor affects the well-being of employees. Employees are exposed to both physical and emotional overload. Methods used: employee survey, SGR-A, work ability index, COPSOQ, NASA-TLX, OCRA checklist and strain index method.
The role of the human factor in promoting the well-being of employees in the printing industry
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; cilvēkfaktors; poligrāfija; papīra izstrādājumu ražošana; labklājība