Pacienta zaudējuma un sēru ietekme uz māsu darbu intensīvās terapijas nodaļās - Erdmane-Hermane, Sanita (Latvijas Universitāte, 2008)
Strādājot Intensīvās terapijas nodaļā (ITN), medicīnas māsai, pildot savus darba pienākumus, jāsaskaras ar dažādām nepatīkamām situācijām, kas ietekmē ne tikai viņas personību, bet līdz ar to arī viņas darbu un attieksmi pret pacientiem un viņu tuviniekiem. Par vienu no traumējošākajiem faktoriem šajā darbā tiek uzskatīts pacienta zaudējums, kā rezultātā neizbēgamas ir sēras (apzinātas vai neapzinātas) un personības izmaiņas – mainās skatījums uz dzīvi, cilvēkiem, notikumiem. Darba mērķis ir izpētīt kā medicīnas māsu un viņas darbu ietekmē sēras un darbs ar mirstošiem pacientiem ITN. Darbā izvirzīti vairāki jautājumi uz kuriem rastas atbildes izmantojot kvalitatīvo pētniecības metodi – interviju. Atslēgvārdi: intensīvās terapijas nodaļa, nāve, sēras, psihes reakcijas.

Working at intensive care unit (ICU), medical nurse must face various unpleasant situations, which makes influence not only on her personality, but on her job responsibilities and attitude to patients and their familys. One of the most traumatic factors in this job is loss of patient. As a result, unavoidable, is mourning (conscious or unconscious) and personality changes – changes view of life, people, events. The purpose of this work is to explore, how a mourning and job with bereavement patients in ICU affects medical nurses. Several questions is salient in this work, and to give an answer on this question, was used qualitative research method - interview. Keywords: ICU-intensive care unit, death, mourning, psyche reaction.
The impact of patient’s loss and bereavement on nurse’s practice in intensive care
Keywords: Medicīna