Iekšējās kontroles sistēma autoservisa pakalpojumu uzņēmumā SIA "Our Services" - Puškare, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2019)
Iekšējās kontroles sistēma palīdz novērst riskus un aizsargāt uzņēmuma darbību no nelabvēlīgo faktoru ietekmes. Darba ietvaros tiek pielietots populārs un visaptverošs COSO modelis, lai pārbaudītu šī modeļa derīgumu autoservisa pakalpojumu uzņēmuma vadīšanai, un noteikt šī modeļa atbilstību Latvijas normatīvam regulējumam par IKS. Darba mērķis ir izpētīt un novērtēt SIA “Our Services” IKS, piemērojot COSO modeli, un izstrādāt priekšlikumus uzņēmuma vadībai par iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu. Pētījuma rezultātā konstatēts, ka Latvijas Republikā iekšējās kontroles normatīvais regulējums attiecas tikai uz tiešās pārvaldes iestādēm un tas ir balstīts uz COSO modeli. SIA “Our Services” tiek izmantoti visi COSO modeļa elementi, visatbilstošākā prasībām ir kontroles vide, bet risku novērtēšanā ir daudz nepilnības. Atslēgvārdi: iekšējā kontrole, iekšējās kontroles sistēma, COSO modelis, IKS elementi.

The internal control system help prevent risks and protect operations from the impact of unfavorable factors. The work uses a popular and comprehensive COSO model to test the validity of this model for car service company management, and to determine the compliance of this model with the Latvian regulatory framework for ICS. The aim of the work is to investigate and evaluate the Ltd. “Our Services” ICS, applying the COSO model, and to make proposals for the management of the company to improve internal control. As a result has been concluded that the Latvian regulatory framework for internal control apply only for direct administrations and it is based on the COSO model. All elements of the COSO model are used in Ltd. “Our Services”, the most relevant to requirements is the control environment, but in risk assessment are many gaps. Keywords: internal control, internal control system, COSO model, ICS components.
The internal control system of the truck service company Ltd. "Our Services"
Keywords: Ekonomika; iekšējā kontrole; iekšējās kontroles sistēma; COSO modelis; IKS elementi.