Svētes muižas pils apbūves attīstība (1774-2004) - Stokmane, Ieva (Latvijas Universitāte, 2016)
Svētes muižas pils celta 1774.gadā Kurzemes hercogam Pēterim Bīronam kā izpriecu un medību pils, tās galvenā arhitektoniskā vērtība ir oranžērija. Būvdarbu vadītājs dāņu arhitekts S.Jensens kopā ar tā laika izcilākajiem amatniekiem centies pils interjerā un eksterjerā ieviest elementus gan no aizejošā baroka, gan no ienākošā klasicisma. Pils piedzīvojusi abus pasaules karus, taču saglabājusies nenopostīta, pateicoties tās praktiski nepārtrauktajai izmantošanai. Pēc pārbūves 1875.gadā līdz pat 1993.gadam pils tiek izmantota armijas vajadzībām. 2004.gadā pili privatizē, tā pamazām pārvēršas graustā. Pirmā un vienīgā pils arhitektoniskā izpēte tiek veikta 2000.gadā. Tomēr tā ir tikai daļēja, vēl paliek daudz neatbildētu jautājumu. Bakalaura darbā apkopota informācija par Svētes muižas pils būvniecību un pārbūvi, galvenajiem apsaimniekotājiem.

Svete Manor was built in 1774 for the Duke of Courland Peter von Biron as a pleasure and hunting palace, its main architectural value is the orangery. Danish architect S.Jensen together with that time best craftsmen tried to introduce palace interiors and exteriors with elements of both the Baroque outgoing and incoming Classicism. The palace has experienced both world wars, but remained not destroyed thanks to its continuous practical use. After rebuilding in 1875 up to 1993 the palace was used for military purposes. In 2004, the palace is privatized; it slowly turns into a wreck. The first and the only architectural research of palace is carried out in 2000. However, it is done just partial remaining many unanswered questions. Bachelor work summarizes information of the Svete Manor construction and rebuilding works and its key managers.
Development of Svēte manor (1774-2004)
Keywords: Vēsture; Svēte; muiža; pils; apbūve