Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību 21. panta piemērošanas problemātika Pasaules tirdzniecības organizācijas sistēmā. - Zīverte, Alise Paula (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā ietverta informācija par Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību 21. panta piemērošanas un interpretācijas robežām Pasaules tirdzniecības organizācijas sistēmā. Vienlaikus īpaša uzmanība piešķirta Pasaules tirdzniecības organizācijas Strīdu noregulēšanas institūcijas veidotai praksei dalībvalstu strīdos, saistībā ar drošības izņēmumu piemērošanu. Teorētiskajā daļā ietverts izvērsts Pasaules tirdzniecības organizācijas un Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību dibināšanas un attīstības apraksts, ko nepieciešams nodalīt, vērtējot starptautiskās tirdzniecības jomas attīstību. Praktiskajā daļā apskatīti gan Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību, gan Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstu savstarpēji veiktie pasākumi, lai aizsargātu savas būtiskās drošības intereses, pamatojoties uz Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību 21.pantu. Papildus praktiskajā daļā tiek apskatīti un analizēti Pasaules tirdzniecības organizācijas Strīdu noregulēšanas institūcijas apstiprinātie ziņojumi, tajos ietvertie piemērošanas priekšnoteikumi un kritēriji, kā arī problēmjautājumi ar kuriem tā saskarusies risinot strīdus, kas saistīti ar drošības izņēmumiem. Autoresprāt, Pasaules tirdzniecības organizācijā pastāv Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību 21.panta piemērošanas problemātika, liedzot izveidoties stabilai panta piemērošanas un interpretācijas robežām.

The bachelor’s paper contains information regarding the limits of applicability and interpretation of Article 21 of General Agreement on Tariffs and Trade in the World Trade Organization domain. Simultaneously, particular attention has been paid to case law of member disputes in the Dispute Settlement Body of the World Trade Organization. The theoretical framework contains a detailed description of founding and advancement of World Trade Organization and General Agreement on Tariffs and Trade which must be outlined when observing the development of international trade. The empirical section analyses the measures of protecting vital security interests carried out by member states of General Agreement on Tariffs and Trade and World Trade Organization by invoking Article 21 of General Agreement on Tariffs and Trade. Additionally, this section outlines and analyses reports by World Trade Organization Dispute Settlement Body, preconditions and criteria they contain, as well as challenging aspects of disputes concerning security exceptions. The author believes there is a predicament in applying Article 21 of General Agreement on Tariffs and Trade in the World Trade Organization, which prevents stable limits of applicability and interpretation.
Article XXI of General Agreements on Tariffs and Trade application predicament in World trade Organization procedures
Keywords: Juridiskā zinātne; Pasaules tirdzniecības organizācija; Vispārējā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību; Izņēmumi drošībai; Marakešas līgums; starptautiskā tirdzniecība