Augu makrofosīliju stratigrāfiskais sadalījums Roču purvā - Kačkāne, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Kūdras augu makrofosīlo atlieku izpēte sniedz ieskatu par purva veģetācijas vēsturisko attīstību, kas ir būtiska ekosistēmas pagātnes apstākļu rekonstrukcijai un to ietekmējošo faktoru novērtēšanai. Šī pētījuma mērķis bija rekonstruēt Roču purva (Latvija, Siguldas novads) attīstību vēlajā holocēnā, izmantojot augu makroskopiskās atliekas. Analizējot kūdras paraugus, tika pielietota kvadrātu un lapu skatīšanas metode, nosakot gan procentuālo kūdras komponentu sastāvu, gan konkrētu augu, tostarp, sūnu fragmentu klātbūtni. Atlieku identificēšanā tika izmantoti arī mūsdienu veģetācijas etaloni. Analīzes rezultāti atklāja dinamiskas veģetācijas pārmaiņas, ko ietekmējuši antropogēni, hidroloģiski un klimatiski procesi. Roču purvs attīstījies no ūdenstilpes par purvu, bet augu sugu sastāvs atspoguļo purva tipu maiņu dažādos laika posmos.

The analysis of peatland plant macrofossils offers key insights into the historical development of peatland vegetation, essential for reconstructing past ecosystem conditions and influencing factors. This study aimed to reconstruct the Late Holocene development of the Roči Bog (Latvia, Sigulda municipality) using plant macrofossil analysis. Peat samples were examined with the quadrat and leaf-count methods, identifying both percentage peat composition and the presence of specific plant remains, including moss, supported by modern vegetation references. Results revealed dynamic vegetation shifts shaped by anthropogenic, hydrological, and climatic processes, showing the mire’s transition from a waterbody to mire to fen to bog across different periods.
Plant macrofossils in peat stratigraphy in Roči bog
Keywords: Bioloģija; paleobotānika; augu makrofosīlijas; Roču purvs; purvu attīstība; purvu traucējumi