Psiholoģiskās plaukšanas izjūtas (flourishing) koncepta adaptācija - Pakse, Ieva (Latvijas Universitāte, 2019)
Florišings jeb psiholoģiskās plaukšanas izjūta ir mūsdienu pozitīvajā psiholoģijā arvien biežāk apskatīts temats. Lai gan ir veikta virkne praktisku pētījumu, vienotas izpratnes un jēdziena konceptualizācijas šobrīd nav. Darbā ir apskatītas četras teorētiskās pieejas jēdziena florišings jeb psiholoģiskās plaukšanas izjūta teorētiskai konceptualizācijai, kā arī praktiskai šī fenomena mērīšanai – Dīnera Florišinga jeb psiholoģiskās plaukšanas izjūtas skala, Keja Garīgās veselības kontiniuma īsā forma, Hūpertes un So Florišinga jeb psiholoģiskās plaukšanas izjūtas konceptuālais modelis, Batleres un Kernas PERMA-profils, kas balstīts Seligmana teorētiskajā modelī. Darba mērķis ir adaptēt florišinga jeb psiholoģiskās plaukšanas izjūtas konceptu un tā mērinstrumentus plašā izlasē, noskaidrot respondentu psiholoģiskās plaukšanas izjūtas līmeni, pārbaudīt atbilstošo mērinstrumentu konverģento validitāti. Darba ietvaros tika veikts kvantitatīvs pētījums, izmantojot četrus minētos mērinstrumentus, kas norisinājās četros posmos (n1=30, n2=30, n3=50, n4=312), kura ietvaros tika veikta attiecīgo mērinstruementu tuklošana, psihometriska rezultātu analīze, adaptācija, kā arī datu psiholoģiska interpretācija. Darba ietvaros tika noskaidrots, ka visas pētījumā izmantotās aptaujas mēra vienu konceptu. To konverģentā validitāte ir ļoti augsta, tieša un cieša pie statistiskās nozīmības līmeņa, kas mazāks par 0.01. Praktiskā darbā ar klientiem vispiemērotākā izmantošanai ir Batleres un Kernas piedāvātā PERMA-profils aptauja.

Flourishing is an increasingly common theme in contemporary positive psychology. Although there are made multiple practical researches, there is missing a common understanding and conceptualization of the concept. Paper is dealing with four theoretical approaches of conceptualization of the concept of flourishing, as well as with the practical methods of measuring this phenomenon – Diner’s Flourishing Scale, Keye’s Mental Health Continium Short form, Huppert and So’s theoretical model of conceptualization of flourishing, Buttler nad Kern’s PERMA-profile, based on Seligman’s theoretical perspective. The aim of the paper is to adapt the flourishing concept and its measuring instruments in a large sample, to find out the respondents level of flourishing, check the convergent validity of the applied measuring instruments. Quantitative research was carried out by using the four mentioned measuring instruments, which took place in four stages (n1 = 30, n2 = 30, n3 = 50, n4 = 312), in which translation was carried out, was made analysis of psychometric results, adaptation of measurements was made, as well as was made psychological interpretation of data. It was found out that all measurements used in the survey measure one and the same concept. Convergent validity of the measures is very high, direct and significant at a level of statistical significance less than 0.01. Buttler and Kern’s PERMA-profile is moust practically applicable.
Adaptation of the Concept of Psychological Flourishing
Keywords: Psiholoģija; florišings jeb psiholoģiskās plaukšanas izjūta; konceptualizācija; mērīšana; pozitīvā psiholoģija; psiholoģiskā labizjūta