Sarkanās armijas 201. (43. gvardes) latviešu strēlnieku divīzija: sociālpolitiskie procesi, 1941. gada augusts-1943. gada aprīlis - Jermacāne, Ilze (Latvijas Universitāte, 2014)
Promocijas darbā „Sarkanās armijas 201. (43. gvardes) latviešu strēlnieku divīzija: sociālpolitiskie procesi, 1941. gada augusts – 1943. gada aprīlis” tiek pētīta sociālpolitisko procesu norise Sarkanās armijas nacionālās karaspēka daļas - 201. (43. gvardes) latviešu strēlnieku divīzijas iekšējā dzīvē no 1941. gada augusta līdz 1943. gada aprīlim. Darbā analizēti konkrēti sociālpolitiski pasākumi, kuri nosaka divīzijas iekšējās dzīves pamatprincipus: personālsastāva komplektēšanas, politiskās audzināšanas, uzraudzības un sodīšanas procesi. Lai labāk varētu izprast pētāmos procesus, pētījumā raksturots arī divīzijas darbības militāri - politiskais fons, aplūkoti divīzijas izveidošanas iemesli un gaita, sniegts ieskats divīzijas militārajā darbībā.

Socio-political processes within the 201st (43rd Guard) Latvian Riflemen Division, a national military unit of the Red Army, that took place from August 1941 to April 1943 are studied by the Doctoral thesis “201st (43rd Guard) Latvian Riflemen Division of the Red Army: Socio-political Processes, August 1941 to April 1943.” The thesis analyses concrete social-political activities that determined the main principles of the division’s internal life: recruitment of military personnel, political conditioning, surveillance, and penalisation processes. The study describes the military and political background of the division, examines the causes and processes of its formation, as well as outlines its military activities to ensure better understanding of the studied processes.
201st (43rd Guard) Latvian Riflemen Division of the Red Army: Socio-political Processes, August 1941 to April 1943
Keywords: Vēsture; Latvijas vēsture; History of Latvia