Uzteikuma atzīšana par spēkā neesošu - tiesiskie aspekti - Vilsons, Sandis (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Darba līguma uzteikuma atzīšana par spēkā neesošu – tiesiskie aspekti” mērķis ir izpētīt un vērst uzmanību uz Darba likuma normu, kuras regulē darba devēja uzteikumu, interpretāciju un problēmjautājumiem, no kuriem rodas lielākā daļa strīdu, kā rezultātā darba devēja uzteikums atzīstams par spēkā neesošu. Autors uzskata, ka šiem jautājumiem juridiskajā literatūrā nav pievērsta pietiekama uzmanība. Darbā izpētīti darba devēja uzteikuma (Darba likuma 101. pants) pamatu tiesiskie aspekti. Apskatīti arī aktuālākie aspekti darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. Liela uzmanība darbā pievērsta darba devēja uzteikumam pārbaudes laikā un no tā izrietošo strīdu iznākumi. Izpētīti aktuālākie Augstākās tiesas Senāta spriedumi, kuros izspriestas lietas par darba strīdiem. Pētot darba devēja uzteikumu un tiesu prakses attīstību, autors devis iespējamos grozījumus normatīvajos aktos, kā arī polemizējis vispāratzītu tiesību zinātnieku viedoklim. Kopsavilkumā autors piedāvā darbā apskatīto problēmjautājumu iespējamo tālāko attīstību un savu viedokli par apskatāmajiem jautājumiem.

The goal of the bachelors research „Annulment of the Notice – legal aspects” is to focus on the interpretation and challenges from the rules of Labour law, from whom arrises the most part of disputes, which is the reason for Annulment of the Notice. Author believes that these questions and aspects needs more attention and discussion in legal literature. Research includes the legal apsects of employers notice (Labour law’s Article 101). Author specifically accents such questions as staff reduction and also employer’s notice during the workout (pārbaudes laiks). Research includes numerous Supreme Court Senate’s rulings on the questions of labour disputes. Researching the employer's notice and development of the jurisprudence author has given the possible modifications, and also has argued with generally recognized legal scholars opinion. In summary, author offers the possible development of the challenges and own viewpoint about the researched questions.
Annulments of the Notice - legal aspects
Keywords: Juridiskā zinātne