SIA Unicredit Leasing vieta Latvijas līzinga tirgū. - Grīnbergs, Uldis (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba tēmas „SIA UniCredit Leasing vieta Latvijas līzinga tirgū” izvēle ir saistīta ar samērā neseno SIA UniCredit Leasing parādīšanos Latvijas līzinga tirgū. 2008.gada 1.janvāri SIA UniCredit Leasing ieņēma jau ceturto vietu Latvijas līzinga tirgū. Pateicoties līzinga finansējumam Latvijas uzņēmējiem paveras iespējas atjaunot un modernizēt uzņēmumu tehnoloģisko nodrošinājumu progresīvākas, pieprasītākas un Eiropas kvalitātes standartiem atbilstošas produkcijas ražošanai. Gan uzņēmumiem, gan fiziskām personām, gan arī valsts iestādēm līzings ļauj efektīvi izmantot savus finanšu līdzekļus, kas Latvijas situācijā ir ļoti nepieciešams. Darbā ir apskatīts kopējais Latvijas līzinga tirgus, līzinga vēsture, Latvijas līzinga tirgu regulējošā likumdošana, Latvijas līzinga kompāniju pozīcijas līzinga tirgū. Tika izskatītas problēmas, ar kurām Latvijas līzinga sabiedrības ir saskārušās pagātnē un problēmas, ar kurām līzinga sabiedrības saskaras vēl šodien. Tika aprakstīti līzinga veidi, līzinga darījumu izskatīšanas un līgumu noslēgšanas procedūra, ar to saistītās problēmas, līzinga kompāniju riski un to izvērtēšana. Tika izskatīta arī SIA UniCredit Leasing attīstības vēsture, tās parādīšanās Latvijas līzinga tirgū, produktu attīstība pēdējos gados, vieta Latvijas līzinga tirgū. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt un aprakstīt SIA UniCredit Leasing pozīcijas Latvijas līzinga tirgū, kā arī, ņemot vērā vispārējās tendences, noteikt, kāda būtu šīs līzinga kompānijas attīstība. Izstrādājot darbu, tika izmantota izdevniecību materiālos, periodiskajos izdevumos un internetā publicētā informācija, kā arī autora zināšanās. Darbā izmantoti Latvijas Republikas likumi, Ministru Kabineta noteikumi un citi informatīvie dokumenti, Latvijas ekonomistu analītiskie un aprakstošie darbi un publikācijas, SIA UniCredit Leasing izstrādātie nepublicētie materiāli, kā arī materiāli no interneta. Statistiku saturoša informācija gūta no Latvijas Līzinga devēju asociācijas interneta mājas lapas (www.llda.lv), Latvijas līzinga devēju asociāciju statistikas datiem. Darbā izmantoti arī SIA UniCredit Leasing, apdrošināšanas kompāniju IF Latvija, BTA, BALTA strādājošo darbinieku profesionālais viedoklis par darbā aprakstīto, kas skar attiecīgās nozares finanšu institūciju aprakstu. Darbs sastāv no 3 nodaļām, 9 apakšnodaļām. Darba gaitā izmantota statistikas analīzes metode – grupēšana, salīdzināšana. Tekstu papildina grafiskie attēli un tabulas, kas būtiski atvieglo materiāla izpratni. Darba apjoms ir 61 lapa, tajā ir 12 grafiskie attēli, 6 tabulas un 4 pielikumi.

The topic of this bachelor paper „The position of UniCredit Leasing in Latvian leasing market” is chosen considering comparatively recent appearance of UniCredit Leasing in Latvian leasing market. In the beginning of 2008 UniCredit Leasing holds already the forth position in Latvian leasing market. Due to the lease financing Latvian entrepreneurs have the opportunities to renew and modernize companies’ technological equipment for output appropriate to European quality standards. For private persons as well as for companies and state administrations leasing is the way to invest financial recourses more effectively. This option is especially necessary in circumstances of Latvian economics. In this bachelor paper the overall leasing market, course of development of leasing, leasing market regulative legislation, as well as the position of Latvian leasing companies in overall leasing market are examined, the types of leasing and leasing deal relegating and agreement signing procedure is described. The bachelor paper contains also information about risks that Latvian leasing companies face doing their business, developing of UniCredit Leasing, its position in Latvian leasing market. The goal of bachelor paper is to examine and describe the position of UniCredit Leasing in Latvian leasing market and considering common tendencies to determine probable development of this leasing company. Making the bachelor paper, the information published in books, magazines, newspapers and internet as well as the author’s competence is used. Laws of Republic of Latvia, regulations issued by the Cabinet of Ministers and other laws and regulations, analytical and descriptive written works and publications of Latvian economists, UniCredit Leasing produced unpublished works are also used making this bachelor paper. Statistical information is attained from the homepage of Association of Latvian Lessors. The bachelor paper consists of 3 chapters, 9 subchapters. Making this work, the method of economical analysis, method of statistical analysis – grouping and comparing – is used. It is supplemented with graphs and tables that makes easier to understand the textual content. The total amount of bachelor paper is 61 pages, including 12 graphs, 6 tables and 4 appendixes.
The position of Unicredit Leasing in Latvian Leasing market
Keywords: Vadībzinātne