Mūsdienu odoroloģijas izmantošanas iespējas noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanā - Fedosejeva, Jana (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba ietvaros tika apskatīts mūsdienas odoroloģijas izmantošanas iespējas noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanā. Lai pieradītu odoroloģijas izmantošanas pieļaujamību un iespējas tiek izskatīti sekojoši jautājumi – kriminālistiskās odoroloģijas attīstības vēsture, smaržvielu un smaržu pēdu veidošanas mehānisms, tiesiskie pamati smaržu pēdu izmantošana pieradīšanā, kādā veidā jānoorganizē darbu notikuma vietā ar cilvēka smaržu pēdām un odoroloģiskās izlases kārtību, kā arī kriminālistiskās odoroloģijas nozīme kriminālistikā. Smaržvielu individuālitāti nosaka tas ģenētiska izcelsme, jo tā veidojas cilvēka iekšējos orgānos darbības rezultātā. Smaržai piemīt vairākas īpašības, kas nodrošina smaržu pēdu izmantošanas iespējamību, daži no tiem ir, smarža veidojas nepārtraukti, kamēr eksistē pats smaržvielu avots, smaržu pēdu spēja difuzēt un adsorbēties. Iespēju identificēt cilvēku pēc smaržu pēdām nodrošina suņu – detektoru oža, kura ir unikāla un neatkārtojama, viņam piemīt spēja atcerēties smaržas un saistīt smaržas radītas izjūtas ar dažādiem pagātnes nosacījumiem. Apmācības laikā suns – detektors tiek apmācīts odoroloģiskas izlases rindā meklēt smaržu, kas ir identiska iedotai ieostīšanai startā vietā. Ja veicot odoroloģisko izlasi ar 3 dažādiem suņu – detektoriem, mainot pārbaudāmas personas adsorbentu un tas atrašanas vietu izlases rindā, un ja katrā gadījumā suns – detektors identificē pareizo adsorbentu, tiek panākts, ka rezultātu precizitāte tiek noteikta vērtībā 0,99999. Izskatot un izanalizējot kriminālprocesa likumā minētos nosacījumos lietiskiem pierādījumiem, tiek konstatēts, ka smaržu pēdām, kas likuma noteikta kārtībā tiek izņemtas noziedzīga nodarījuma apskates laikā un iepakotas, ir lietisko pierādījumu status, sakarā ar ko arī odoroloģiskas izlases rezultātiem ir pierādījumu nozīme. Kriminālistiskas odoroloģijas izmantošana noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana ļauj atbildēt uz sekojošiem jautājumiem: • identificēt noziedzīga nodarījuma dalībniekus; • apstiprināt, ka smaržu paraugi, kas izņemti dažādās notikuma vietās pieder vienai un tai pašai personai; • identificēt personu, kam pieder nozieguma vietā atrastas un izņemtas manta

The contemporary possibility of use of odourology in investigation of criminal acts was examined in this work. To prove the possibility of use and opportunities of use of odourology following issues were reviewed - the historical development of odourology in forensics, formation mechanism of odours and odour prints, legal base for odour print use as means of argumentation, how the work must be organized in the area of human odour prints and the order of odour sampling, as well as meaning of forensic odourology in forensics. Individuality of the odours is determined by their genetic origin due to the fact that odours form as a result of activity of internal organs. The odour possesses various qualities that allow the use of odour sprints, some of these qualities: the odour forms without interruption until the moment the source of the odour exists; ability of odour prints to diffuse and absorb. The ability to identify a human being by an odour is provided by dogs sense of smell that is unique and inimitable, the dog has ability to remember smells and to link the feelings caused by the smell to various events that occurred in the past. During the training the dog - detector is trained to find an odour identical to the odour which that was given at the place of start among odourologic selection line odours. If while performing the oduorologic selection with three different dogs - detectors, while changing the placement of person’s absorbent in the selection line and if in each case the dog - detector identifies the correct absorbent that the precision of the result is considered as 0,99999. After reviewing and analysing the rules on material evidence it was established that the odour print that was taken and packed according to the legislation while performing search of the area of criminal act, has the status of material evidence and therefore the results of odourologic selection are considered as evidence. The use of odourology in forensic investigation of criminal acts allows the answer following questions: •identify the participants in the criminal act; •acknowledge that the odour samples taken at different places of the event belong to the same person; •identify the person whose belongings were found and confiscated at the place of the criminal act.
The contemporary possibility of use odourology in investigation of criminal acts
Keywords: Juridiskā zinātne