Latvijas tūrisma un ekskursiju pārvaldes (Latvijas republikāniskās tūrisma padomes) darbība 20. gadsimta 60. gados - Vaivode, Ilze (Latvijas Universitāte, 2020)
PSRS tūrismam piešķirta nozīmīga loma - tas kļuva par padomju identitātes un kopējās vēsturiskās atmiņas veicinātāju, kas īpaši aktualizējās pēc Otrā pasaules kara, kad PSRS varā bija nonākušas vairākas valstis, arī - Latvija. Drīz uzsākta tūrisma jomas atjaunošana, dibinātas tūrisma organizācijas, taču centralizētas tūrisma organizācijas izveides mēģinājumi nebija sekmīgi. 60. gados veikta būtiska tūrisma reorganizācija, kuras rezultātā šim mērķim izdevās pietuvoties. Darbā analizēta Latvijas tūrisma un ekskursiju pārvaldes un Latvijas republikāniskās tūrisma padomes darbība, nosakot to sasniegumus un trūkumus. Pētījumā skaidrota šo organizāciju struktūra un to struktūrvienību mijiedarbība, veicot tūrisma jomu attīstošus pasākumus. Šis darbs veicina izpratni ne vien par tūrisma organizēšanu, bet arī par sabiedrību Latvijas PSR.

In the USSR tourism was considered to play an important role in the promotion of Soviet identity and building of collective historical memory, which was necessary after the Second World War, when the USSR had occupied many countries, including Latvia. After the war reconstruction of tourism began, but the attempt to establish a centralized organization was unsuccessful. In the 60s, a major reorganization of tourism was done, that lead closer to the goal. The work analyses the activities of the Administration of Tourism and Excursions of Latvia and Republican Tourism Council of Latvia. The study explains the structure of these organizations and the interaction between departaments. This work contributes to not only awareness about the organization of tourism, but also the society of Latvian SSR in the 1960s.
The Activity of the Administration of Tourism and Excursions of Latvia (Republican Tourism Council of Latvia) in the 1960s
Keywords: Vēsture; tūrisms; Latvijas tūrisma un ekskursiju pārvalde; Latvijas republikāniskā tūrisma padome; Latvijas PSR