Cilvēka herpesvīrusa-6 gēna U83 ekspresija kā iespējamais autoimunitātes ierosināšanas faktors - Bargatina, Veronika (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī darba ietvaros tika pētīta cilvēka 6 herpesvīrusa (HHV-6) U83 gēna ekspresija kā iespējamais autoimunitātes ierosināšanas faktors. Pētīts 51 pacients ar autoimūno tireoidītu (AIT), kuriem tika veikta tireoīdektomijas operācija, vairogdziedzeru audi un asinis, un 30 veselu asins donoru asinis. Lai analizētu audu un asins paraugus, izmantoja molekulārās un imunoloģiskās metodes. Pārbaudot vairogdziedzeru audu paraugus pacientiem ar AIT uz HHV-6 genoma secības klātbūtni, tika noskaidrots, ka 49/51 96% AIT vairogdziedzeru audu paraugu bija HHV-6 pozitīvi. No visiem HHV-6 vīrusa pozitīvajiem paraugiem U83 gēna ekspesija tika detektēta 12/49 (25%) vairogdziedzeru audu paraugiem. HHV-6 vīrusa slodze paraugiem ar detektētu U83 mRNS klātbūtni bija 522,8 (IQR:131,6-1993) kopijas/10 6 šūnās un paraugiem, kuriem netika detektēts U83 mRNS, bija 262,6 (IQR:37,93-1020) kopijas/10 6 šūnās. Pārbaudot visus asins donoru un AIT pacientu asins plazmas paraugus uz IL-2, IL4, IL-10, sTNF-RII noteikšanu, tika noskaidrots, ka pacientiem būtiski atšķiras IL-4 un IL-10 citokīnu līmeni. Darba saturu veido 5 nodaļas ar apakšnodaļām. Kopumā darba izstrādāšanai izmantoti 63 literatūras avoti, 17 attēli un 3 tabulas. Darba apjoms sastāv no 51 lapaspusēm. Bakalaura darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātes Augusta Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūtā.

Within the framework of this study there was a research being held on gene expression of Human Herpesvirus 6 (HHV-6) U83 as a possible trigger factor for autoimmunity. In this study, 51 samples of the tissue of the thyroid gland and whole blood for patients with AIT, which have had a thyroidectomy operation and 30 healthy blood donors whole blood were analysed. To analyse the given samples of the tissue and whole blood was used imunological and molecular methods. While performing the PCR to detect the presence of genome sequence of HHV-6, it was ascertained that 49/51 96% of samples of AIT tissue of the thyreoid gland. From all HHV-6 positive samples gene U83 expression was detected in 12/49 (25%) thyroid gland tissue samples. HHV-6 load in case of detected U83 gene expression was 522,8 (IQR:131,6-1993) copies/10 6 cells, but in the samples where U83 mRNA wasn’t detected, it was 262,6 (IQR:37,93-1020)copies/10 6 cells. Probated the presence of IL-2, IL-4, IL-10, sTNF-RII in blood samples of all blood donors and AIT patients found that there was significant difference levels of IL-4 and IL-10 cytokines. This study contains 5 chapters with subdivisions. In total, there were 63 sources of literature, 17 figures and 3 charts used for developing this research. The lenght of this work is 51 pages. This bachelor thesis was made in Riga Stradins University August Kirchenstein Institute of Microbiology and Virology.
Human herpesvirus-6 U83 gene expression as a possible trigger-factor for autoimmunity
Keywords: Bioloģija; HHV-6; AIT; U83; HHV-6