Latviešu kultūras dzīve Rēzeknē (1920.-1934.g.) - Melne, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot latviešu kultūras dzīves izpausmes Rēzeknē no 1920. līdz 1934. gadam. Ņemot vērā galvenās iestādes un organizācijas, kas realizēja kultūras dzīvi, atsevišķi tiek aplūkota kultūras dzīve Rēzeknes izglītības iestādēs, biedrību kulturālā darbība, kā arī kultūras aktivitātes, kas nav saistītas ar skolām vai biedrībām. 20. gadsimta 20. gadu sākumā kultūras dzīve Rēzeknē praktiski attīstījās no nulles, pārsvarā pateicoties vietējo sabiedrisko un kultūras darbinieku pašiniciatīvai. Kultūras dzīves centralizācijas procesi sākās 20. gadu vidū, kad pakāpeniski attīstījās biedrības “Latgolas Tautas piļs” darbība, atklājot pilsētā jaunu tautas namu, kā arī pārņemot savā pārziņā Latgales teātri un izveidojot kori. Tomēr visu laika posmu latgaliešu un pārējo latviešu kultūras dzīve palika nošķirta.

The aim of the Bachelor thesis is to describe the manifestations of Latvian cultural life in Rezekne from 1920 to 1934. Taking into account the main organizations that were implementing the cultural life, the cultural life of educational institutions, the cultural movement of associations, as well as cultural activities not related to schools or associations have been distinguished. In the early 20s of the 20th century, the cultural life in Rezekne developed practically from scratch, mainly due to the initiative of the local social workers. The cultural life centralization processes began in the middle of the 20s when the activities of the association “Latgolas Tautas piļs” gradually advanced by opening a new people’s house, as well as by taking over the charge of the Theatre of Latgale and by founding a choir. However, the cultural lives of Latgalians and other Latvians remained isolated throughout the time period.
Latvian cultural life in Rezekne (1920-1934)
Keywords: Vēsture; Rēzekne; Latgale; kultūras dzīve; Latgales teātris; biedrības