Sabiedrības ideālais “es” Din Lin darbos “Mis Sofijas dienasgrāmata” un “Saule pār Sangan upi” - Avotiņa, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2019)
Dzjan Bindži ir viena no pazīstamākajām 20. gadsimta ķīniešu rakstniecēm. Viņa pieņēma pseidonīmu Din Lin, kas kļuva populārāks nekā viņas īstais vārds. Personīgās neveiksmes un vēstures traģēdijas mudināja rakstnieci uz literāro darbību visas dzīves laikā; sabiedrības ideāli un uzskati lika pamatus rakstnieces daiļradei un domāšanai. Din Lin pazīstamākie darbi ir starptautiski tulkotais stāsts “Mis Sofijas Dienasgrāmata” un Staļina balvas ieguvušais romāns “Saule Pār Sangan Upi”. Abi darbi savulaik izpelnījās gan rakstnieces slavenību, gan vēlāk kvēlu nicinājumu. Bakalaura darba nosaukums ir “Sabiedrības Ideālais “Es” Din Lin Darbos “Mis Sofijas Dienasgrāmata” un “Saule Pār Sangan Upi”. Darba uzdevums ir izpētīt un noformulēt sabiedrības ideālo “es” Din Lin pazīstamāko darbu “Mis Sofijas Dienasgrāmata” un “Saule Pār Sangan Upi” radīšanas laikā, kā arī, izmantojot atbilstošo grāmatu piemērus, pamatot, ka Din Lin svarīgākie personāži ir sabiedrības ideālā “es” atainojums. Bez tam, svarīga pētījuma daļa tiek veltīta Din Lin dzīves gaitas izpētei un tiem vēsturiskajiem faktoriem, kuri ietekmēja viņas literāro talantu. “Mis Sofijas Dienasgrāmata” ir tulkota daudzās valodās, tomēr latviešu valodā darba tulkojums vēl nav pieejams. Šajā darbā bakalaura autore tulko dažus fragmentus no minētā darba, tādēļ šis darbs var būt aktuāls no akadēmiskā viedokļa.

Jiang Bingzhi was one of the most famous Chinese writers of the 20th century. She wrote under the pseudonym of Ding Ling, which became more prominent than her real name. Personal failures and tragedies of history prompted the writer to express herself through literary work; the ideals and beliefs of society laid the foundations for the writer's writing and thinking. The most famous works of Ding Ling are the internationally translated story "Miss Sophia's Diary" and Stalin's prize winning novel "Sun Shines Over The Sanggang River". Both works once earned writer her celebrated status, and later fervent contempt. The title of the bachelor's thesis is “The Ideal Self of Society in Ding Ling’s works “Miss Sophia’s Diary” and “Sun Shines Over the Sanggang River”. The main objective of this study is to explore and formulate the ideal self of society at the time when Ding Ling’s works were created and by using the examples of the corresponding books confirm that Ding Ling indeed based her main character’s personality on the concept of ideal self. In addition, an important part of the study is devoted to studying the life of Ding Ling and the historical factors that influenced her literary talent. "Miss Sophia’s Diary" has been translated into many languages but translation of the work is not yet available in Latvian. In this work, the bachelor's author translates some of the passages from the previously mentioned story, in this way this work can be topical from an academic point of view.
The Ideal Self of Society in Ding Ling’s Works “Miss Sophia’s Diary” and “Sun Shines Over Sanggang River”
Keywords: Āzijas studijas; Din Lin; ideālais; Mis Sofijas Dienasgrāmata; Saule Pār Sangan Upi; sabiedrība