Krāsu centru dimanta kristālā kodola spina polarizācija magnētiskajā laukā - Krimans, Daniels (Latvijas Universitāte, 2018)
Šajā darbā tiek apskatīta lāzera un mikroviļņu lauku ietekme uz krāsu centriem dimanta kristālā, kuri atrodas konstantā magnētiskā laukā. Pēc iepazīšanās ar kvantu mehānikas matemātisko struktūru un galvenajām atvērto sistēmu modelēšanas metodēm, tiek veikti skaitliski aprēķini, kuri ļauj iegūt optiski detektētās magnētiskās rezonanses spektrus un krāsu centru elektronu un kodolu spinu polarizācijas raksturīgos lielumus. Iegūtie rezultāti tiek salīdzināti ar literatūrā pieejamajiem eksperimentālajiem datiem.

In the present work influence of laser and microwave fields on color centers in diamond crystal is considered, where the latter are placed in constant magnetic field. After the introduction to mathematical structure of quantum mechanics and main modeling methods of open systems, numerical calculations are made which allow to obtain optically detected magnetic resonance spectra and characteristic values of electron and nuclear spin polarization of the color centers. Obtained results are compared with experimental data available in the literature.
Polarization of nuclear spin in color centers in diamond crystal due to the magnetic field
Keywords: Fizika; kvantu mehānika; krāsu centrs; ODMR; spina polarizācija