Komentāru ietekme uz jauniešiem sociālo tīklu platformā “Instagram”: Latvijas influenceru piemērs - Stariņa, Niceta Anna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Komentāru ietekme uz jauniešiem sociālo tīklu platformā “Instagram”: Latvijas influenceru piemērs”. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās, metodoloģiskās un empīriskās daļas, kā arī secinājumiem un ieteikumiem. Mūsdienu jaunatne aktīvi izmanto sociālos tīklus, tāpat tiek izmantota arī komentāru sadaļa, kur jaunieši jūtas īpaši droši, jo ir fiziski neaizskarami, tāpēc bieži vien tiek izteikti negatīvi komentāri. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, cik lielu ietekmi uz jauniešiem atstāj komentāri. Darba teorētiskajā daļā tiks pētīti sociālie tīkli, kā arī konkrēti sociālo tīklu platforma “Instagram”, lai saprastu, kādas ir platformu īpatnības un pieejamība lietotājiem. Metodoloģiskajā daļā tiks pētīta jauniešu psiholoģija un tas, cik viegli vai grūti ir viņus aizskart, lai noskaidrotu, cik liels drauds sociālo tīklu platformu komentāru sadaļa reāli ir jauniešiem. Empīriskā daļa sastāvēs no veikto pētījumu rezultātu datu apstrādes, kā arī analīzes. Balstoties uz teorētisko, metodoloģisko un empīrisko daļu tiks veikti secinājumi un veidoti ieteikumi, kā pasargāt jauniešus no negatīvo komentāru ietekmi sociālo tīklu platformā.

The Bachelor’s thesis theme is “Impact of comments on young people on the social networking platform "Instagram": the example of Latvian influencers”. The thesis consist of six parts: introduction, theoretical, methodological, empirical, conclusions and recommendations. Today's youth actively use social networks, as well as the comments section, where young people feel particularly safe because they are physically invulnerable, so negative comments are often made. The aim of the study was to find out the impact of comments on young people. In the theoretical part, social networks will be studied, as well as the social networking platform “Instagram” in order to understand the features of the platforms and their availability to users. The methodological part will study the psychology of young people and how easy or difficult it is to offend them to find out how much of a threat the comment section of social networking platforms actually poses to young people. The empirical part will consist of data processing as well as analysis of the research results. Based on the theoretical, methodological and empirical part, conclusions will be drawn and recommendations will be made on how to protect young people from the impact of negative comments on the social networking platform.
Impact of comments on young people on the social networking platform "Instagram": the example of Latvian influencers
Keywords: Komunikācijas zinātne; sociālie tīkli; jaunieši; komentāri; ietekme