Aresta uzlikšana mantai kriminālprocesā - Lagzdiņš, Jurģis (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā pētīts aresta uzlikšanas mantai institūts kriminālprocesā, kas ietver plašu ar normatīvajiem aktiem precīzi neregulētu aspektu loku, piemēram, priekšnoteikumus aresta uzlikšanai mantai un mantas aresta institūta saturu. Darba mērķis ir identificēt ar mantas arestu saistītos problēmjautājumus un ar saviem argumentiem iesaistīties to risināšanā. Par galvenajiem darba uzdevumiem uzskatāma vispusīga par mantas aresta institūtu pieejamās informācijas apkopošana un analīze kopsakarā ar personai garantētajām pamattiesībām – tiesībām uz īpašumu. Darba rezultātā secināts, ka procesa virzītājam uzliekot arestu mantai kriminālprocesā piešķirta plaša rīcības brīvība, kuras taisnīga, lietderīga un tiesību sistēmai atbilstoša izmantošana ir vienīgais veids kā ar mantas aresta uzlikšanu nesamērīgi neierobežot cilvēktiesības. /Mantas arests, procesa virzītāja rīcības brīvība, personas tiesības uz īpašumu/

The main exploration object in this bachelor thesis is imposition of an attachment on property in criminal proceedings, which contains wide variety of aspects not regulated by law, for example, criteria for imposing an attachment on property or exact content of before mentioned attachment as criminal procedural institute. The aim of this thesis is to identify problems surrounding imposing an attachment on property and to take active part in deciding on their solutions. The main goal is to collect available information about imposing an attachment on property in criminal proceedings and analyze it in context with human rights – rights to property. The main conclusion is that the person directing the proceedings has been granted with wide discretions to impose an attachment on property. Legal, useful and according application of these discretions is the only way to ensure lawful and proportionate restrictions on person’s rights of property in case of imposition of an attachment on property. /imposition of an attachment on property, discretions, rights to property/
Criminal seizure
Keywords: Juridiskā zinātne