Brīvpieejas informācijas (Open Access) resursu nozīme zinātnes attīstībā - Ranka, Sandra (LU Sociālo zinātņu fakultāte, Informācijas un bibliotēku studiju nodaļa, 2013)
Rakstā ir sniegts ieskats Open Access kustības teorētiskajos jautājumos — sniegta tās definīcija un raksturojums, aplūkota vēsturiskā attīstība, galvenie Open Access virzieni — Open Access žurnāli un repozitoriji un autortiesību jautājumi. Analizējot informācijas avotus, secināts, ka arvien palielinās Open Access nostādņu izplatība Eiropā, plānojot iekļaut tās kā vienu no pamatprincipiem pētniecības rezultātu izplatīšanā. Latvijā Open Access idejas vēl nav plaši pazīstamas. LU Bibliotēka Eiropas Savienības projektu ietvaros aktīvi atbalsta un popularizē Open Access idejas Latvijas zinātnes vidē.
The role of Open Access information resources in the scientific development
Keywords: Brīvpieejas zinātniskā informācija; Institucionālie repozitāriji; Elektroniskās zinātniskās publikācijas; Elektroniskie resursi; Brīvpieejas e-žurnāli