Konfilktu vadība māsu komandā - Dardika, Olga (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba temats: KONFLIKTU VADĪBA MĀSU KOMANDĀ Temata aktualitāti pamato apstāklis, ka "konfliktiem ir nelabvēlīga ietekme uz veselības aprūpes speciālistu efektivitāti, pašapziņu, pašpārliecinātību, pašcieņu un morāli, kā rezultātā tiek negatīvi ietekmēta pacientu aprūpe. Konflikts var izraisīt lielāku veselības aprūpes speciālistu mainību un neapšaubāmi ierobežot viņu ieguldījumu un kopumā kavēt veselības aprūpes iestādes efektivitāti un produktivitāti". (35) Tēmas novitāte izpaužas tādi, ka līdzīgo pētījumu Latvijā praktiski nav, jo pārsvarā tik pētīts māsu konflikts ar pacientu/-iem, pacienta tuviniekiem vai ārstu/-iem nevis konflikta vadība māsu komandā. Pētījuma mērķis: Izpētīt konflikta vadību māsu komandā. Pētījuma uzdevumi: 1)Izpētīt teorētisko literatūru par konflikta vadību māsu komandā; 2)Izanalizēt K. Rojas adaptācijas teoriju kā modeli konfliktu vadībai māsu komandā; 3)Izstrādāt anketas jautājumus un veikt pētījumu; 4)Apkopot pētījuma rezultātus un formulēt secinājumus; 5)Izstrādāt ieteikumus X stacionāra nodaļas virsmāsām un māsām. Pētījuma hipotēze: Konfliktu vadībai māsu komandā māsas izvēlas pielāgošanas un sadarbības konflikta risināšanas stilus. Pētījuma koncepcija: K. Rojas adaptācijas teorija. Pētniecības metode: kvantitatīvs pētījums, pētījuma instruments – strukturēta anketa. Pētījuma rezultāti: Balstoties uz pētījuma rezultātiem, varam secināt, ka pētījuma hipotēze apstiprinājās - konfliktu vadībai māsu komandā māsas izvēlas pielāgošanas un sadarbības konflikta risināšanas stilus. Atslēgvārdi: konflikts, konfliktu vadība, māsu komanda. Darba apjoms: 56 lpp., ietver 2 tabulas, 20 attēlus, izmantoti 45 literatūras avoti, pievienots 1 pielikums.

Bachelor thesis topic: CONFLICT MANAGEMENT IN THE NURSING TEAM The relevance of this topic is underpinned by the fact that, "conflicts have an unfavorable effect on efficiency, confidence, self-reliance, self-esteem and morale of healthcare professionals and in consequence patient care is adversely affected. The conflict may lead to higher healthcare professionals’ turnover and undoubtedly limit their contributions and overall hamper efficiency and productivity of healthcare institute". (35) The novelty of the topic lies in the fact that similar studies are practically non-existent in Latvia, as most nurses' conflict with patients, relatives of patients or doctors. The aim of the study: To study the conflict management in a nursing team. Objectives: 1) To study the theoretical literature on conflict management in the nursing team; 2) To analyse K. Roy’s adaptation theory as a model for conflict management in the nursing team; 3) To develop questionnaires and conduct a study; 4) Summarize the results of the study and formulate conclusions; 5) Develop recommendations for the ward sister and nurses. Research hypothesis: For conflict management in a nursing team, nurses select adaptive and collaborative conflict management styles. Research concept: K. Roy’s adaptation theory. Research method: quantitative research, research instrument: questionnaire. Research results: Based on the results of the study, we can conclude that hypothesis was confirmed - for conflict management in the nursing team, nurses prefer accommodating and collaborating conflict management styles. Keywords: conflict, conflict management, nursing team. Volume of work: 56 pages, 19 images, 2 tables, 45 literature sources, 1 annexes.
Conflict management in the nursing team
Keywords: Medicīna