Ābeles Malus domestica fenoloģija Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijā (1959. gads - 2019. gads) - Gribuste, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba ietvaros pētīta klimata pārmaiņu ietekme uz ābeles Malus domestica fenoloģisko fāžu iestāšanās mainību Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacijā no 1959. gada līdz 2019. gadam. Viena no tautsaimniecības nozarēm, kuru klimata pārmaiņas ietekmē visvairāk ir lauksaimniecība, tajā skaitā arī augļkopība. Latvijā ir pētīta klimata pārmaiņu ietekme uz lauksaimniecības kultūraugiem, lauksaimniecību un mežsaimniecību kopumā, taču klimata pārmaiņu ietekme uz ābeļu fenoloģisko fāžu iestāšanos pētīta maz. Pētījuma veikšanas laikā tika analizēta zinātniskā literatūra, digititalizēti ābeļu pilnziedēšanas dati no Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacijas atskaitēm par zinātniski pētniecisko darbu no 1959. gada līdz 2019. gadam. Visām pētītajām ābeļu šķirnēm ir tendence pilnziedēšanu sasniegt agrāk, neatkarīgi no ābeļu šķirnes iedalījuma grupā. Galvenie ietekmējošie faktori ir vidējā gaisa temperatūra un nokrišņu daudzums februāra – maija periodam. Atslēgas vārdi: fenoloģija, pilnziedēšana, ābeles, klimata pārmaiņas.

Within the framework of the bachelor’s thesis, the influence of climate change on the variability of phenological phases of the apple tree Malus domestica at the Pūre Horticultural Experimental station from 1959 – 2019 was studied. One of the economic sectors most affected by climate change is agriculture, including horticulture. In Lativa, the impact of climate change on agricultural crops, agriculture and forestry in general has been studied, but the impact of climate change on horticulture and aplle phenological phases has been little studied. During the reaserch, scientific literature was analysed, apple blossom data were digitized from the reports of the Pūre Horticultural Experimental station on scientific reaserch work from 1959 to 2019. All studied apple tree varieties tend to reach full bloom earlier, regardless of the division of the apple variety into a group. The main influencing factors are average air temperature and precipitation for the period of February to May. Keywords: phenology, full bloom, apple tree, climate change.
Apple tree Malus domestica phenology at horticulture experimental station "Pūre" 1959 - 2019
Keywords: Vides zinātne; fenoloģija; pilnziedēšana; ābeles; klimata pārmaiņas