Centrbēdzes elektromagnētiskie indukcijas sūkņi ar pastāvīgajiem magnētiem šķidra metāla transportam - Goldšteins, Linards (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā aplūkota centrbēdzes elektromagnētiska indukcijas sūkņa (CEMIS) ar rotējošiem pastāvīgajiem magnētiem darbība un tajā notiekošie magnetohidrodinamiskie (MHD) procesi. Šī darba mērķis ir pilnveidot pieejas CEMIS hidraulisko parametru novērtēšanai. Darbā veikts analītisks aprēķins sūkņa spiediena - caurteces raksturlīkņu novērtēšanai, skaitliskie aprēķini, izmantojot galīgo tilpumu metodi (GTM) datorprogrammā ANSYS FLUENT, kā arī eksperiments rezultātu salīdzināšanai un verifikācijai. Aprakstītas aprēķinu un eksperimentālās metodes, izmantotie rīki un mērinstrumenti. Darba beigās veikta iegūto rezultātu analīze un dotas rekomendācijas šādu sūkņu izstrādei un tālākiem pētījumiem šajā virzienā. Atslēgas vārdi: centrbēdzes sūknis, elektromagnētisms, pastāvīgie magnēti, magnētiskais lauks, spiediens, caurtece, ANSYS FLUENT, MHD.

In the master thesis centrifugal electromagnetic induction pump (CEMIP) with rotating permanent magnets and occurring magnetohydrodynamic (MHD) processes are studied. The goal of the work is to develop approaches of hydraulic parameter estimation of CEMIP. Analytical estimations of pressure – flowrate characteristics, numerical calculations using finite volume method (FVM) in a program ANSYS FLUENT and experimental work for comparison and verification of results are carried out. Experimental methods, methods of calcus tools and measuring instruments are also described. Analyses of results and recommendations for construction of this kind of pumps and further research are provided in the end of work. Key words: centrifugal pump, electromagnetisms, permanent magnets, magnetic field, pressure, flowrate, ANSYS FLUENT, MHD.
Centrifugal electomagnetic induction pump with permanent rotating magnets for liquid metal transportation
Keywords: Fizika