Latvijas enerģētikas politikas atbilstība valsts ārpolitikas un drošības politikas interesēm - Valdmanis, Gunārs (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā ir vērtēti un salīdzināti Latvijas valstu pieņemtie enerģētikas politikas nozīmīgākie lēmumi un realizētie investīciju projekti laika posmā no 2010.gada līdz 2016.gadam, lai pārliecinātos par to ietekmi un atbilstību nozīmīgai Latvijas drošības politikas un ārpolitikas plānošanas dokumentos formulētajiem mērķiem enerģētikas politikā, un vērtētu šo lēmumu ietekmi uz Latvijas drošību un ārpolitikas interesēm, kā arī salīdzinātu ārpolitikā un drošības politikā izvirzīto mērķu saderību Pētījums galvenokārt vērtē valstu pieņemtos lēmumus elektroenerģijas ražošanas, dabas gāzes apgādes un elektroenerģijas pārvades nozarēs. Lēmumi tiek analizēti, izmantojot tādu enerģētikas politikas pētnieku kā, piemēram, D.Jergins un Dž.Henderson, atziņām, kā arī vadoties pēc Latvijas ārpolitikas un drošības politikas pamatdokumentos izvirzītajām prioritātēm.

This master’s thesis analyses and compares most important energy policy decisions and investment projects in Latvia during the period from 2010 to 2016. The aim of the research is to evaluate compliance of these decisions with one of the major security policy and foreign policy priorities of the country, and to compare the priorities between the major security policy priorities and foreign policy priorities . The research mainly focuses on sectors of electricity production, natural gas supplies, and high voltage electricity transmission. The analysis of energy political decisions in this thesis is mainly based on theoretical findings of such energy policy researchers as D.Yergin and J.Henderson; and according to official priorities of the Latvian foreign policy and security policy in policy framework documents.
Compatibility of the Latvian Energy Policy with the National Security and Foreign Policy Interests
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); drošības politika; ārpolitika; enerģētika; dabasgāze; elektroenerģētika