Izoniazīda un nikotīnamīda kokristāli ar karbonskābēm - Sarceviča, Inese (Latvijas Universitāte, 2016)
Iegūti jauni izoniazīda un nikotīnamīda kokristāli ar karbonskābēm, pētītas to fizikāli ķīmiskās īpašības un kristāliskās struktūras. Kokristālu īpašības analizētas saistībā ar to kristāliskajām struktūrām, skaidrojot likumsakarības starp tām. Kokristālu iegūšanai izstrādāta tvaikķīmiskā metode, izvērtējot šķīdinātāja un kokristāla veidotāja īpašību ietekmi uz kokristalizācijas procesu. Veikta izoniazīda–benzoskābes kokristāla mehanoķīmiskas un patvaļīgas veidošanās izpēte, izvērtējot relatīvā mitruma, temperatūras un mehanoķīmiskās aktivācijas ietekmi. Ritvelda kvantitatīvās rentgenfāžu analīzes metode pielāgota kokristāla noteikšanai maisījumā ar izejvielām un nezināmas struktūras starpproduktu.

New isoniazid and nicotinamide cocrystals with carboxylic acids have been obtained. The physicochemical properties and crystal structures of these cocrystals have been studied. The cocrystal properties have been analysed in conjunction with their crystal structures; the relationships between them have been elucidated. The vapochemical method has been developed for cocrystal preparation; the influence of solvent choice and cocrystal former has been evaluated. The mechanochemical and spontaneous formation of isoniazid–benzoic acid cocrystal has been investigated; the effect of relative humidity, temperature and mechanochemical activation on the formation of the same cocrystal has been evaluated. The Rietveld phase analysis method has been adapted for determination of cocrystal amount in mixtures composed of cocrystal, starting compounds and an intermediate with an unknown structure.
Cocrystals of isoniazid and nicotinamide with carboxylic acids
Keywords: Ķīmija; Farmaceitiski aktīvās vielas; Kokristāli; Mehanoķīmiska kokristalizācija; Patvaļīga kokristalizācija; Tvaikķīmiska kokristalizācija