Ar veselības aprūpi saistītu infekciju riski ķirurģisko pacientu aprūpē - Čakova, Valērija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – “Ar veselības aprūpi saistītu infekciju riski ķirurģisko pacientu aprūpē”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka mūsdienās ar veselības aprūpi saistītās infekcijas ir viena no būtiskākām problēmām veselības aprūpē. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem Eiropā 9- 37 % stacionētiem pacientiem pievienojas ar veselības aprūpi saistītās infekcijas, gadā mirst apmēram 37000 cilvēku. (3) Darba mērķis ir noskaidrot ar veselības aprūpi saistītu infekciju riskus ķirurģisko pacientu aprūpē. Pētniecības uzdevumi ir: 1.Analizēt un apkopot literatūru par ar veselības aprūpi saistītu infekciju riskiem un ķirurģisko pacientu aprūpi; 2.Analizēt V. Hendersones māszinības teoriju saistībā ar veselības aprūpi saistītu infekciju riskiem ķirurģisko pacientu aprūpē; 3.Izstrādāt pētījuma instrumentus- intervijas jautājumus un novērojuma protokolu, veikt pilotpētījumu; 4.Veikt novērojumus un intervēt respondentus; 5.Apstrādāt un apkopot iegūtos rezultātus; 6.Veikt secinājumus. Pētniecības jautājums: Kādi ir ar veselības aprūpi saistītu infekciju riski ķirurģisko pacientu aprūpē? Pētniecības instruments- novērošanas protokols un intervijas jautājumi. Pētniecības metode- kvalitatīvā pētniecības metode. Ar veselības aprūpi saistītu infekciju riski ķirurģisko pacientu aprūpē ir roku higiēnas neveikšana, nepareiza pacienta sagatavošana operācijai, aseptikas neievērošana. Tieši šo faktoru ievērošana un izpildīšana samazina ar veselības aprūpi saistītās infekcijas. Atslēgas vārdi: ar veselības aprūpi saistītās infekcijas, infekciju profilakse, roku higiēna, ķirurģisko pacientu aprūpe.

Bachelor Theme - "The Risks of Healthcare-Related Infections in the Care of Surgical Patients". The topicality of the topic lies in the fact that nowadays, healthcare-associated infections are one of the most important health problems. According to the World Health Organization, 9-37% of hospitalized patients in Europe join healthcare-associated infections, with around 37000 deaths per year. (3) The aim of the work is to identify the risks of healthcare-associated infections in the care of surgical patients. Research tasks include: 1. Analyze and compile literature on the risks of healthcare associated infections and surgical patient care; 2. Analyze Henderson's Nursing Theory in relation to the risks of healthcare-associated infections in the care of surgical patients; 3. To elaborate the research instrument- interview questions and observation protocol, to conduct the pilot research; 4. Make observations and interview respondents; 5. Process and summarize the results obtained; 6. Make conclusions. Research question: What are the risks of healthcare-associated infections in surgical patients in care? Research tool - observation protocol and interview questions. Research method - qualitative research method. The risks of healthcare-associated infections in the care of surgical patients are the lack of hand hygiene, improper patient preparation for surgery, aseptic failure. It is precisely the observance and fulfillment of these factors that reduce healthcare-associated infections. Keywords: healthcare related infections, infection prevention, hand hygiene, surgical patient care
The Risks of Healthcare - Related Infections in the Care of Surgical Patients
Keywords: Medicīna; ar veselības aprūpi saistītās infekcijas; infekciju profilakse; roku higiēna; ķirurģisko pacientu aprūpe