10-13 gadus vecu sportistu zināšanas par uztura lomu tenisa treniņu un sacensību laikā. - Mihailova, Sņežana (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba teorētiskajā daļā tika pētīta informācija par tenisa vēsturi un nozīmi, par pareiza uztura lomu bērnu tenisista sporta karjerā, kā arī par veselīga uztura organizēšanu bērnam. Vienā no teorētiskās daļas sadaļām tika apskatīts bērna uzturs treniņu un sacensību laikā. Īpaša uzmanība pievērsta trenera nozīmei un lomai bērnu tenisista uzturā, kā arī bērnu sportistu biežākajām kļūdām. Kvalifikācijas darba praktiskajā daļā ir apkopoti 10-13 gadus vecu bērnu tenisistu un viņu vecāku aptaujas rezultāti un analīze. Aptaujā piedalījās tenisa kluba "JELGAVA" bērni un viņu vecāki. Autore veica aptauju, lai noskaidrotu, kādu lomu uzturs spēlē bērnu – tenisistu sporta karjerā. Izanalizējot teorētisko un praktisko daļu, varam secināt, ka bērniem – tenisistiem un viņu vecākiem ir pietiekami daudz zināšanu un izpratnes par veselīga uztura nozīmi tenisā. Atslēgvārdi: uzturs, teniss, ogļhidrāti, olbaltumvielas, ūdens, uztura bagātinātāji.

In the theoretical part of the qualification work, information about the history and importance of tennis, about the role of proper nutrition in the sports career of a children's tennis player, as well as about organizing a healthy diet for a child was studied. In one of the sections of the theoretical part, the child's nutrition during training and competitions was discussed. Special attention is paid to the importance and role of the coach in the nutrition of a child tennis player, as well as the most frequent mistakes of child athletes. In the practical part of the qualification work, the results and analysis of the survey of 10-13-year-old children’s tennis players and their parents are collected. The children of the “JELGAVA” tennis club and their parents participated in the survey. The author conducted a survey to find out what role nutrition plays in the sports career of children – tennis players. Analyzing the theoretical and practical part, we can conclude that children - tennis players and their parents have enough knowledge and understanding of the importance of healthy nutrition in tennis. Keywords: nutrition, tennis, carbohydrates, proteins, water, nutritional supplements.
Knowledge of 10-13-year-old athletes about the role of nutrition during tennis training and competitions.
Keywords: Sporta zinātne; uzturs; teniss; ogļhidrāti; olbaltumvielas; ūdens