Privāti publiskā apsūdzība noziedzīgos nodarījumos pret tikumību un dzimumneaizskaramību - Dimitrijeva, Aldona (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba temats ir „Privāti publiskā apsūdzība noziedzīgos nodarījumos pret tikumību un dzimumneaizskaramību.” Darba mērķis ir noskaidrot privāti publiskās apsūdzības būtību un tā pamatu attiecībā pret tādu noziedzīgu nodarījumu iekļaušanu šīs apsūdzības veidā kā izvarošana un vardarbīga dzimumtieksmes apmierināšana. Lai sasniegtu šo mērķi, autores uzdevums bija apkopot informāciju no dažādiem literatūras avotiem, definēt jēdzienus, salīdzināt spēkā esošā Kriminālprocesa likuma normas ar agrāk spēkā bijušām Kriminālprocesa likuma normām, kā arī salīdzināt Kriminālprocesa likumā ietverto privāti publisko apsūdzību ar ārvalstu likumiem, pētīt tiesu praksi attiecībā pret izvarošanu un vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu. Problēmas būtība tēmas ietvaros ir tā, ka privāti publiskā apsūdzībā iekļautie noziegumi- izvarošana un vardarbīga dzimumtieksmes apmierināšana- pēc klasifikācijas ir smagi noziedzīgi nodarījumi, savukārt pārējie privāti publiskā apsūdzībā iekļautie noziedzīgie nodarījumi ir kriminālpārkāpumi un mazāk smagi noziegumi, kas norāda uz to, ka nepastāv vienotu kritēriju vai objektīvu iemeslu, kāpēc šie noziedzīgie nodarījumi iekļauti privāti publiskā apsūdzībā, arī literatūras avotos tas netiek skaidrots. Par izvarošanas un vardarbīgas dzimumtieksmes apmierināšanas noziedzīgiem nodarījumiem pastāv izlīguma iespēja, kas ir izņēmums visiem pārējiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuru klasifikācija ir smags noziedzīgs nodarījums, tādējādi radot materiālo tiesību normu pretrunu ar procesuālo tiesību normu. Izpildot pētījuma sākumā izvirzītos uzdevumus, autore izvirzīja priekšlikumu izslēgt no privāti publiskās apsūdzības noziedzīgos nodarījumus- izvarošana un vardarbīga dzimumtieksmes apmierināšana, jo tiem nav objektīvu pamatu un kritēriju tikt iekļautiem starp noziedzīgiem nodarījumiem, kuri uzsākami pēc cietušās personas pieteikuma. Atslēgvārdi: privāti publiskā, publiskā, izlīgums, nepieļaujošie apstākļi, smagi noziegumi.

The theme of bachelor`s work is „The private public prosecution in crime offences against virtue and sexual immunity.” The aim of the work- to get know the esence of the private public prosecution and its basis in relation to such crime offense included charges in forms as rape and violent sexual assault. To get this aim the task of the author was to collect the information from different sources of literature, to define concepts, to compare the current Criminal Procedure Law with the previous current Criminal Procedure Law and also to compare the Criminal Procedure Law which is included in private public prosecution with foreign laws, to search jurisprudence in relation to rape and violent sexual assault. The essence of the problem is such that the private public prosecution which included the rape and violent sexual assault are serious criminal offences by the classification, but the other private public assaults which are included crimes, are crime offense and less heavily crimes, that indicates such facts that there aren`t common criterions or lens reasons why are those crime offenses are included in the private public assault. There aren`t any explanation in the literature sources too. There is a settlement possibility for rape and sexual violent assault crime, which is exception for all other crimes, whom we classificate as heavely crimes. In such way we generate the material law norms contradiction to procedural legal norms. During the researching raised tasks the author nominated the proposal to exclude rape and violent sexual assault from the private public prosecution in crimes because they haven`t got the objective basis and criterions to be included among criminal offenses which are initiated by the applications of victims. The key words: private public, public, settlement, preclude conditions, heavy crimes.
The private public prosecution in crime offences against virtue and sexual immunity
Keywords: Juridiskā zinātne