Kultūrvēsturiskā vide un tās izmaiņas Piebalgas novadā XX gs. beigās - Šenroks, Arsenijs (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēma ir „Kultūrvēsturiskā vide un tās izmaiņas Piebalgas novadā 19.-20.gs”. Darba struktūra un mērķi ir sekojoši: 1) Noskaidrot un salīdzināt novada kultūras vides stāvokli dažādos vēsturiskajos posmos: 19.gadsimta otrā pusē – latviešu pirmās atmodas laikā, Padomju okupācijas laikā, un otrās atmodas laikā. Dot Piebalgas novada dabas, sabiedrības un kultūras vides raksturojumu. 2) Noskaidrot apkārtējas dabas un sociālas vides, ka arī vēsturiskas vides ietekmi uz indivīdu. Vai Piebalgas novada kultūrvēsturiskas īpatnības ir iemesls tam, ka 19.gadsimta otrā pusē, novads kļuva par vienu no latviešu nacionālas kultūras un izglītības centru, un vai izmaiņas kultūrvides faktoros – izmaina un ietekmē cilvēku kultūras un inteliģences pakāpi. 3) 2009.gadā Latvijā notiks administratīvu vienību – pagastu pārkārtošana saskaņā ar teritorijas plānojumā noteiktu kārtību. Pārmaiņas notiks arī vēsturiskā Piebalgas novadā. Dota darba trešais uzdevums ir izvērtēt esošo kultūrvēsturisku situāciju novadā un izvirzīt priekšlikumus novadu reformai. Pētījuma gaitā tika secināts, ka 19.gadsimta otrā pusē Piebalgas novadā ir bijusi atšķirīga no pārejas Vidzemes sociāli – politiska un ģeogrāfiskā situācija, kas sekmēja novada attīstību. Latviešu jaunas inteliģences darbības rezultātā, novads kļuva par kultūras un izglītības centru. Šeit tika radīts pirmais latviešu romāns „Mērnieku laiki”, ko sarakstījuši skolotāji un rakstnieki brāļi R. un M. Kaudzītes. Piebalgā dzīvoja un strādāja virkne latviešu pirmās atmodas aktīvistu, literātu, kritiķu. Padomju periodā novada pagasti tika vairakkārt pārdalīti. Notika deportācijas, kolektivizācijas, jaunu saimniecības attiecību ieviešana. Valsts kontrolēja un ietekmēja cilvēku sadzīvi un ierobežoja viņa mākslinieciskas izpausmes iespējas. Piebalga daļēji saglabāja savu īpatnību – dabas vidi un kultūrvēsturisku mantojumu. No šī novadā nāk daudz pazīstamu literātu un teātra darbinieku, vēsturnieku. Līdz pat mūsdienām tiek godināta novada vēsture, kas izpaužas novada svētkos un citās aktivitātēs. Pašlaik ir svarīgi saglābāt dabas un kultūrvēsturisku mantojumu, lai arī turpmāk varētu atzīmēt Piebalgas novadu kā vienu no interesantākiem Latvijas nostūriem. Atslēgvārdi: Piebalgā, literatūras vēsture, kultūrvēsturiskā vide, kultūras mantojums, mērnieku laiki, nacionāla atmoda.

The title of the Master’s Degree Graduation Paper is Cultural and Historical Environment and Changes Thereof in Piebalga Region in the 19th-20th Centuries. The structure and targets of the thesis are as follows: 1)To clear up and to compare the cultural environment in the region during various historical periods: the second half of the 19th century – the period of first national awakening of Latvians, the period of Soviet occupation and the period of second national awakening. To describe nature, society and cultural environment of Piebalga region. 2) To clear up impact of nature and social environment as well as historical environment on an individual. Are cultural and historical peculiarities of Piebalga region the reason that in the second half of the 19th century the region became one of the centers of Latvian national culture and education and do changes of factors of cultural environment change and have impact on the level of culture and education of people? 3) Administrative units – parishes will be reorganized in Latvia in 2009 according to the procedure for territorial planning. Reforms will take place in the historical Piebalga region as well. The third target of the thesis is to analyze the current cultural and historical situation in the region and to make suggestions relating to reforms in the region. It is concluded in the course of the research that in the second half of the 19th century there was a political and geographical situation in Piebalga region that promoted development of the region different to other Vidzeme areas. As a result of activities of Latvian new intelligentsia, the region became a cultural and educational centre. The first Latvian novel Times of Measurers was composed by teachers and writers: brothers R. and M. Kaudzite there. A group of first Latvian activists, literary workers, critics of the awakening period lived and worked in Piebalga. During the Soviet period, territories of parishes of the region were changed many times. Deportation, collectivization, creation of new farms were organized then. The state controlled and influenced the way of life of people, limiting their opportunities to express their artistic talents. Piebalga partially preserved its peculiarities – natural environment and cultural and historical heritage. A lot of famous literary and theatre workers, historians came from the region. History of the region reproduced during holidays and other activities is paid homage till nowadays. It is presently important to preserve natural, cultural and historical heritage so as to single out Piebalga region as one of the most interesting places of Latvia. Key words: Piebalga, history of literature, cultural and historical environment, cultural heritage, times of measurers, national awakening.
Environment/ Surroundings of the Heritage and Changes in Piebalga in the 20th Centuries
Keywords: Filoloģija