Digitāla emociju izsekošanas rīka izveide sporta profesionāļiem un tā eksperimentāla testēšana - Rečickis, Edvards Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī darbā tika pētīts saistījums starp sportistu rezultātu pašnovērtējumu un viņu emocionālo stāvokli (depresijas un trauksmes smagums), kā arī viņu raksturu, balstoties uz “liela piecinieka” vērtējumiem. Darbā tika veikts literatūras pārskats un analīze par eksistējošiem depresijas, trauksmes, “liela piecinieka” un saistītiem ar sportu testiem, un balstoties uz šo tika formulētas hipotēzes, kā arī izstrādāts un eksperimentāli testēts rīks emociju izsekošanai. Pētījumā piedalījās 21 sportisti, starp kuriem ir 11 vīrieši un 10 sievietes, 13 ir individuāla sporta sportisti un 8 ir komandas sporta sportisti. Balstoties uz šī pētījuma datiem, tika atrasts saistījums starp depresijas smagumu un sportistu sporta rezultātu pašnovērtējumiem, tomēr netika atrasts saistījums starp trauksmes smagumu un sportistu sporta rezultātu pašnovērtējumiem. Arī tika atrasts saistījums starp “liela piecinieka” vērtējumiem un sportistu sporta rezultātu pašnovērtējumu – jo augstākie ir “liela piecinieka” vērtējumi ekstraversijā, emocionālā stabilitātē, labvēlīgumā un apzinīgumā, jo augstākais ir sportista sporta rezultātu pašnovērtējums. Individuāla sporta sportistiem arī tika novēroti augstākie “liela piecinieka” vērtējumi ekstraversijā, intelektā, labvēlīgumā un emocionālā stabilitātē, kā arī mazākais depresijas un trauksmes smagums nekā komandas sporta sportistiem.

This work investigates the relationship between sport athletes' self-evaluated sports performance and their emotional state (severity of depression and anxiety), as well as their personality, based on “big five” scores. In this work a literature review and analysis of existing tests for depression, anxiety, “big five” and sports-related tests has been made, and based on this hypotheses have been formulated, and a tool for emotion tracking has been developed and experimentally tested. 21 athletes have participated in this research, out of which 11 are men and 10 are women, 13 are individual sport athletes and 8 are team sport athletes. Based on the data of this research, a relationship between depression severity and sport athletes’ self-evaluated sports performance has been found, however a relationship between anxiety severity and sports athletes’ self-evaluated sports performance has not been found. A relationship between “big five” scores and sports athletes’ sports results self-evaluations has been found – the higher “big five” ratings in extraversion, emotional stability, agreeableness and conscientiousness are, the higher is the sports performance self-evaluation. Higher “big five” ratings in extraversion, intellect, agreeableness and emotional stability, as well as lower depression and anxiety severity has been found in individual sport athletes compared to team sport athletes.
Development and experimental testing of a digital emotion tracking tool for sports professionals
Keywords: Datorzinātne; emociju izsekošanas rīks; sporta profesionāļi; depresija; trauksme; lielais piecinieks