Jauniešu individuālo vērtību sistēmas atbilstība modernajam kapitālismam - Kokorevičs, Leonards (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā tiek analizēta Latvijā dzīvojošo jauniešu vērtību sistēmas atbilstība modernajam kapitālismam. Tika viektas piecpadsmit daļēji strukturētās intervijas, ievākti padziļināti dati par jauniešu vērtībām, analizētas jauniešu vērtību sistēmas un to atbilstība modernajam kapitālismam. Šajā darbā ir aprakstīta kapitālisma vēsturiskā analīze ar mērķi izprast kā mainījās cilvēku vērtības, pielāgojoties dzīvei kapitālistiskos apstākļos. Tika analizēta kapitālisma kritika, un tās raksturīgās individuālās un sabiedrības vērtības. Lai izstrādāt vērtību sistēmas un skaidrot vērtības, tika izmantotas Šaloma Švarca vērtību un kultūru dimensiju teorijas. Darbā tiek konstatētas Latvijā dzīvojošo jauniešu svarīgākās vērtības, jauniešu vērtību sistēmas, kā arī secināts cik ļoti Latvijā dzīvojošo jauniešu vērtību sistēmas atbilst modernajam kapitālismam.

The compatibility of the value system of young people with modern capitalism living in Latvia has been analysed in the bachelor's thesis. Fifteen semi-structured interviews were conducted, in-depth data on youth values were collected, and youth value systems and their compatibility with modern capitalism were analyzed. Bachelor's thesis describes the historical analysis of capitalism with the aim of understanding how people's values changed as they adapted to life in capitalist conditions. Criticism of capitalism and its inherent individual and societal values were analyzed. Theory of value and cultural dimensions of Shalom Schwarz was used to develop value systems and explain values. The work identifies the most important values of young people living in Latvia, develops value systems for young people, as well as concludes how much the value systems of young people living in Latvia correspond to modern capitalism.
Compatibility of young people individual value system with modern capitalism
Keywords: Socioloģija; kapitālisms; modernais kapitālisms; kapitālisma vērtības; jauniešu vērtības; vērtības