Notiesāto atkarību mazināšanas terapija ieslodzījuma vietās un tās iespējas pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma vietas - Loča, Sanita (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt informāciju par notiesāto personu atkarību mazināšanas terapiju iespējām un to realizāciju ieslodzījumu vietās un terapiju iespējām pēc ieslodzījuma, norādot uz praksē pastāvošo situāciju un tās problemātiku. Veicamie darba uzdevumi ir normatīvā regulējuma un literatūras analīze teorijas atziņu izzināšanai, noskaidrot notiesāto personu viedokļus un motivāciju piedalīties atkarību mazināšanas terapiju programmās. Darba autore veica anketēšanu četrās ieslodzījuma vietās Latvijā, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta amatpersonu intervēšanu. Bakalaura darbs atspoguļo to, ka daudzi problemātiski atkarību izraisošu vielu lietotāji ir notiesātie. Šai sakarībā Ieslodzījuma vietu pārvalde ir radījusi priekšnoteikumus darbam ar atkarīgām personām, izveidojot “Atkarīgo centru” Olaines cietumā. Atkarību mazināšanas programma Olaines cietuma Atkarīgo centrā ir pieejama notiesātajiem, kuri izcieš sodu dažādās soda izciešanas režīma pakāpēs ieslodzījuma vietās. Atkarību mazināšanas programmu būtība ir notiesātā iesaistīšana pasākumu kopumā sociālo prasmju attīstībai, uzvedības modeļa pilnveidei un sociāli atbalstāmas vērtību sistēmas veidošanai.

The aim of bachelor thesis is to study information on the possibilities of convicted persons substance abuse treatment and its implementation in prisons and possibilities of treatment after imprisonment, pointing to the situation in practice and its problems. The thesis includes analysis of normative regulation and literature, convicted persons views and motivation to participate in substance abuse treatment programs. The author of thesis carried out a questionnaire in four prisons in Latvia, interviewed the Prison Administration officials and the State Probation Service officials. The thesis reflects that many problematic substance abuse users are convicted persons. In this regard the Prison Administration has created preconditions for working with dependent persons, creating an Addictive Center in Olaines Prison. Substance abuse treatment program at Olaine Prison Addiction Center is available to convicted persons, who are serving their sentence at various levels of the prison system. The essence of substance abuse reduction programs is to involve convicts in a set of events for the development of their social skills, improvement of behavioral model and to build socially supportive value system.
Convict Substance abuse treatment options in prisons and treatment options after inprisonment
Keywords: Juridiskā zinātne; resocializācija; notiesātie; atkarību risks; Atkarīgo centrs; atkarību mazināšanas programma