Līderības un pārvaldības izvērtējums Latvijas pašvaldībās - Stučka, Malvīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Promocijas darba tēma ir saistīta ar pašvaldībām, politisko līderi un līderību. Pētījuma pamatā ir problēmjautājumi par vietējo politisko līderu lomu pārvaldības sistēmā un par iespējām nodrošināt un nepieciešamības gadījumā uzlabot pašvaldības domes priekšsēdētājam noteikto uzdevumu izpildi Latvijas pašvaldībās. Promocijas darba mērķis ir, pirmkārt, noskaidrot, kāda ir vietējo politisko līderu loma Latvijas pašvaldībās, otrkārt, sniegt analītisku vērtējumu par politisko līderību Latvijas pašvaldībās un iespējamos uzlabojumus pašvaldības darbību regulēšanā. Latvijas vietējā pārvaldība ir būtiski attīstījusies kopš neatkarības iegūšanas, pārejot no centralizētas uz decentralizētu pieeju, piešķirot domes priekšsēdētājiem politiskās līderības elementus. Neskatoties uz sniegtajām iespējām, domes priekšsēdētāja ietekmi bieži ierobežo ārējie faktori, proti, dalīta pārvaldība un nepieciešamība sadarboties ar dažādām ieinteresētajām pusēm. Līderības īstenošana pašvaldībās ir atkarīga no spējas pārvarēt budžeta izaicinājumus, veicināt sadarbību ar valsts līmeņa dalībniekiem un saskaņot rīcībpolitiku ar iedzīvotāju interesēm. Darbā izmantota gadījumu analīzes metode, sekundāro datu analīze un novērojumu metode. Tostarp izmantoti arī orģinālie dati. Atslēgas vārdi: politiskais līderis, politiskā līderība, pašvaldības

The subject of the study is local political leadership and local governance. The study is based on questions concerning the role of local political leaders in the local governance system and the possibilities of ensuring and, if necessary, improving the performance of the tasks assigned to the city council in Latvian municipalities. The research examines local political leaders' role in Latvian municipalities. The second aim is to provide a comprehensive evaluation of political leadership in Latvian municipalities, as well as potential enhancements to the functioning of local governments. Latvia's local governance has evolved significantly since independence, with a shift from centralized to decentralized approach, granting mayors significant political leadership roles. Despite these opportunities, a mayor’s influence is often constrained by external factors, shared governance, and the need to engage diverse stakeholders. Leadership in municipalities depends on the ability to navigate budgetary challenges, foster collaboration with national-level actors, and align policies with community priorities. The study uses secondary data analysis, case studies, observation methods of data collection and primary data were also used. Keywords: political leader, political leadership, municipalities.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Sociālās zinātnes; Socioloģija un sociālais darbs; Socioloģija, politoloģija un antropoloģija*Sociology, Political Science, and Anthropology