Jaunas biznesa informācijas sistēmas ieviešana uzņēmumā - Maula, Darja (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba autors: Darja Maula Darba zinātniskais vadītājs: M. b. a., lektore, Ilze Baļčūne Darba temats: Jaunas biznesa informācijas sistēmas ieviešana uzņēmumā Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, kā notiek jaunas informācijas sistēmas ieviešana uzņēmumā, kā jaunas sistēmas ieviešana ietekme uz uzņēmuma darbību un uz darbiniekiem. Lai sasniegtu bakalaura darba mērķi, darba autore izpētīja gan zinātnisko literatūru, gan daudzus informācijas avotus par informācijas sistēmām un tehnoloģijām. Ar informācijas sistēmu ieviešanu ir saistītas daudz dažādu problēmu. Šis problēmas var būt tehniskas, tehnoloģiskas, organizatoriskas. Bieži notiek tā, ka jaunas informācijas sistēmas uzreiz neattaisno gaidāmās cerības, tāpēc, ka uzņēmumā rodas pārmaiņas un tas ne vienmēr labi ietekmē uz darbiniekiem. Bakalaura darbs sastāv no trim daļām: Pirmā daļa ir teorētiskā. Tajā tiek dotas informācijas sistēmu un informācijas tehnoloģiju definīcijas, apskatīta informācijas sistēmas klasifikācija un galvenās funkcijas, ka arī tiek apskatītie mērķi un uzdevumi, kurus pilda informācijas sistēma uzņēmumā. Otrajā daļā darba autore aplūko tieši informācijas sistēmas ieviešanu uzņēmumā, analizē kāda loma ir jaunām informācijas sistēmām, kādi ir ieviešanas standarti, kādas var būt problēmas uzņēmumā ievadot jaunu informācijas sistēmu un izpēta kā to darīt kvalitatīvi, lai attīstītu uzņēmuma darbību un paaugstinātu uzņēmuma konkurentspēju. Tiek izpētīts, kā notiek apmācības process uzņēmumos kad paradās jauna informācijas sistēma. Darba trešajā daļā tiek aprakstītas ieviešanas metodes, kurus, pēc autora domām vislabāk pielietot, ievadot jaunu informācijas sistēmu uzņēmumā. Darba autore mācību laikā izeja praksi SIA „Norvik Banka” un bakalaura darbā trešajā daļā aprakstīja, kā tieši tur notika jaunas informācijas sistēmas ieviešana un kā tas ietekmēja uz darba organizāciju. Darba rezultātā tika iegūts labs priekšstats par jaunas biznesa informācijas sistēmas ieviešanu uzņēmumā. Diplomdarbs satur 71 lappusi un 16 attēlus. Bibliogrāfiskajā sarakstā ir 14 avoti.

Bachelor work author: Darja Maula Scientific Adviser: M. b. a., lekturer, Ilze Baļčūne Bachelor work theme: Implementation of the new business information system in the enterprise. The aim of the bachelor work is an investigation of new information system introduction that takes place in an enterprise, and its influence on an enterprise activity and staff. In order to achieve the objective of this bachelor work, author investigated both scientific literature and many channels of IT information. Introduction of the system information accompanies various problems, such as technical, organization and logistical issues. In the most cases new information system does not pay the cost and expectations due to human factor. Bachelor work consists of three parts: First part is theoretical and consists of definitions, reviews, classifications, aims and tasks of the information system. In the second part author review the information system implementation and analyze the role of the new system in organization, the introduction standards and common problems are described. In addition to that a teaching process takes place in organization. The third part consists of author analysis and opinion on the successful implementation of information system. The author of this bachelor work took a practice at JS Norvik Bank's associated company LC Norvik Technology, and carefully described the system adoption process in this company. In the process of work author got a valuable knowledge of information system development and implementation. Graduation work consists of 71 pages and 16 images. Bibliographical list included 14 sources.
Implementation of the new business information system in enterprise
Keywords: Vadībzinātne