Fiksācijas disparitāte un dinamiskās verģences atbilde uz dažāda lieluma disparitāšu stimuliem - Bogdanoviča, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2008)
Mērķis. Izvērtēt dinamiskās verģences atbildes uz dažāda lieluma verģences stimuliem un to saistību ar fiksācijas disparitāti. Subjekti. Eksperimentā piedalījās 13 subjekti. Metode. Mērījumu veikšanai tika izmantots “eYetest_riga3” tests. 60 cm attālumā tika noteikta fiksācijas disparitāte un dinamiskās verģences atbildes uz dažāda lieluma verģences stimuliem. Rezultāti. Subjektus atkarībā no verģences atbilžu asimetrijas var sadalīt 4 grupās. Subjektiem ar labāku konverģences atbildi bija ezo fiksācijas disparitāte. Tikai pusei no subjektiem ar ekso fiksācijas disparitāti novēroja labāku diverģences nekā konverģences atbildi. Secinājumi. 1. Ja pie 60’ liela verģences stimula subjektam novēro verģences atbilžu asimetriju, tad pie lielāka (120’) verģences stimula saglabājas analoga verģences atbilžu asimetrija, bet pie mazāka verģences stimula analoga verģences atbilžu asimetrija nesaglabājas. 2. Pie lieliem stimuliem verģences ātrums sākumposmā ir lielāks un dilst ātrāk nekā pie mazākiem verģences stimuliem. 3. Subjektaiem ar ezo fiksācijas disparitāti ir labāka konverģences atbilde. 4. Subjektiem ar ekso fiksācijas disparitāti diverģences atbilde labāka ir tikai 50% gadījumu.

Purpose. To estimate correlation between dynamic vergence responses to different vergence stimuli and its relation with fixation disparity. Subjects. 13 subjects participated in the experiment. All subjects had normal binocular functions. Method. “eYetest_riga3” test was used to measure fixation disparity and dynamic vergence responses Results. All subjects can be divided in 4 groups depending on the asymmetry of vergence response on 60’ large vergence stimulus. Subjects with better convergence response had eso fixation disparity. Only half of the subjects with exo fixation disparity had better divergence response compared to convergence response. Conclusions. 1. If an asymmetry of vergence response is observed at 60’ large vergence stimulus, the analogue asymmetry of vergence response is observed also for larger stimuli (120’), but disappears for smaller stimuli. 2. Vergence velocity in the initial state is larger and slow down faster for larger vergence stimuli than for smaller vergence stimuli. 3. Subjects with eso fixation disparity have better convergence response. 4. Subjects with exo fixation disparity have better divergence response in 50% of cases.
Fixation disparity and dynamic vergence response at different disparity step stimuli
Keywords: Fizika