Kriminālprocesa lietderīguma un obligātuma principi - Urbanovičs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Kriminālprocesa lietderīguma un obligātuma principi” veltīts divu kriminālprocesa būtiskāko principu izcelsmes, nozīmes un savstarpējās sasaistes izpētei. Eiropā pastāv vienots uzskats, ka pieaugošais noziedzīgo nodarījumu skaits un noslodze uz prokuroru un tiesām palēnina kriminālprocesa virzību un tādējādi kavē taisnīguma nodibināšanu, kas rada nepieciešamību likvidēt šo problēmu, paredzot plašāku lietderīguma principa piemērošanu valstu tiesību sistēmās. Obligātuma princips neparedz procesa virzītājam rīcības brīvību veikt lietderības apsvērumus. Lietderīguma princips palielina prokurora lomu kriminālprocesā, nosakot tam tiesības pieņemt tādus lēmumus/sankcijas, ko obligātuma principu atzīstošās valstīs var veikt tikai tiesa. Darbā noskaidrots, ka obligātuma princips vairs nekur Eiropā nav interpretējams tā klasiskajā nozīmē un tiek mērķtiecīgi aizstāts ar lietderīguma principu. Papildus tam, salīdzinot Latvijas kriminālprocesa tiesības ar Vācijas, Nīderlandes un Francijas tiesībām, autors sniedz ieteikumus, kā Latvijas kriminālprocesa tiesībās var turpmāk integrēt lietderīguma principu.

The aim of paper “Principles of Legality and Expediency in Criminal procedure” is to research and explore the origin, meaning and interconnection of two fundamental principles of Criminal Procedure. In Europe there is a common belief that the rising levels of crime and extra workload on court and prosecutor is slowing down the further advancing of criminal procedure and thus also slows down the enforcement of justice, and to fix this issue, a further development of Expediency principle into legal system is required. Principle of Legality does not provide prosecutor with the right to make decisions based on expediency. Expediency principle, however, elevates the status and functions of prosecutor in Criminal Procedure, providing him with ability to make decisions in regard of Criminal Proceedings which would previously be exclusive to Judge. As a result of this research, author concludes that the Legality principle is no longer interpreted in the classical (and strict) meaning of the norm, but rather is gradually replaced by Principle of Expediency. Furthermore, upon comparing legal system of Latvia with Germany, Netherlands and France, author provides recommendations on how this principle can be further integrated into Latvian legal system.
Principles of Legality and Expediency in Criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; lietderīguma princips; obligātuma princips; likumības princips; kriminālprocess; krimināltiesības