Priekšdziedzera specifiskā antigēna izmeklējuma psiholoģiskie aspekti starp 40 līdz 60 gadus veciem vīriešiem Latvijā - Smala, Gunta (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma „Priekšdziedzera specifiskā antigēna izmeklējuma psiholoģiskie aspekti starp 40-60 gadus veciem vīriešiem Latvijā”. Tēmas aktualitāti nosaka: no 40 – 45 gadu vecumā vīriešiem nepieciešams reizi gadā nodot asins analīzes, lai pārbaudītu prostatas specifiskā antigēna (PSA) līmeni atbilstoši vecuma normai, PSA ir viens no biežāk noteiktajiem audzēju marķieriem, savlaicīgai diagnozes atklāšanai. Augsts prostatas specifiskā antigēna līmenis ir pirmā norāde, ka nepieciešamas papildus pārbaudes. Vīrieši, veicot prostatas specifiskā antigēna (PSA) testu ir pakļauti psiholoģiskam diskomfortam un satraukumam. Pētījuma mērķis ir izpētīt priekšdziedzera specifiskā antigēna izmeklējuma psiholoģiskos aspektus starp 40-60 gadus veciem vīriešiem Latvijā. Pētījuma uzdevumi ir analizēt un apkopt literatūras avotus par priekšdziedzera specifisko antigēnu; izstrādāt pētījuma instrumentu – anketas jautājumus; veikt pētījumu, anketēt respondentus; apkopot un analizēt anketēšanā iegūtos rezultātus, iegūto datu analīze un secinājumus. Izvirzītā pētījuma hipotēze: Priekšdziedzera specifiskā antigēna izmeklējumus veic biežāk vīrieši, kuri saņem atbalstu ģimenēs un ir informēti par testa nozīmi. Pētījuma instruments: aptaujas anketa. Pētījuma metode: kvantitatīvā metode. Pētījums un tā rezultāti ir nozīmīgi, jo papildina un atspoguļo informāciju par priekšdziedzera specifiskā antigēna psiholoģiskiem aspektiem starp 40-60 gadus veciem vīriešiem Latvijā: jebkura veida atbalsts un zināšanas ietekmē un maina pacientu psiholoģisko stāvokli un uztveri. Iegūtie rezultāti parāda, ka hipotēze apstiprinās - atbalsta nozīmīgums. Atslēgvārdi: Priekšdziedzera specifiskais antigēns (PSA), psiholoģiskie aspekti, riska faktori, atbalsts, informētība, aprūpe.

Bachelor thesis title “Psychological aspects of prostate specific antigen test between 40-60 years old Latvian men”. Topicality of the theme: from 40-45 years of age for men is necessary once a year to give a blood test to check for prostate-specific antigen (PSA) level according to age norm, PSA is one of the more common set of tumor markers, timely diagnosis detection. A high level of prostatic specific antigen is the first indication that additional tests are needed. Men taking PSA tests are subject to psychological discomfort and concern The study aims to explore the prostate-specific antigen exam psychological aspects between 40-60 years old Latvian men. Research tasks: to analyze and maintain sources of literature on prostate specific antigen; to develop research instrument - questionnaire; to conduct research, to question the respondents; collect and analyze the results, analyze the data obtained and summarize the conclusions. Research Hypothesis: Prostate-specific antigen tests are more commonly done by men who receive family support and are aware of the significance of the test. The empirical study uses a quantitative method – the questionnaire. The research and its result are important as they add and reflect information on the psychological aspects of prostate specific antigen in men between 40-60 years old in Latvia: any type of support and knowledge affects and changes the psychological state and perception of patients. The obtained results show that the hypothesis is confirmed - the importance of support. Keywords: Prostate-specific antigen (PSA), psychological aspects, risk factors, support, awareness, care.
Psychological Aspects of Prostate Specific Antigen Test Between 40 - 60 Years Old Latvian Men
Keywords: Medicīna; Priekšdziedzera specifiskais antigēns (PSA); psiholoģiskie aspekti; riska faktori; atbalsts; informētība