Pākšaugu dzimta (Leguminosae Juss.) Latvijas florā - Roze, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā izstrādāta pākšaugu dzimtas struktūra un sastāvs Latvijas vaskulāro augu florā, izveidoti taksonu apraksti, iekļaujot zinātnisko nomenklatūru, atsauces uz tekstos lietotajiem latviskajiem nosaukumiem, oriģinālu morfoloģisko pazīmju raksturojumu, ģeogrāfisko izplatības raksturojumu Latvijā un pasaulē. Izveidotas pākšaugu dzimtas ģinšu un sugu noteikšanas tabulas. Promocijas darba sagatavošanā galvenokārt izmantoti Herbāriju materiāli, kas ievākti Latvijas teritorijā. Latvijā savvaļā pākšaugu dzimtu pārstāv tikai tauriņziežu apakšdzimtas (Papilionoideae DC.) 24 ģintis un 109 sugas – 57 vietējas, 20 dārzbēgļi, 30 adventīvas sugas, 1 suga ar divējādu floristisko statusu (adventīva suga un dārzbēglis), 1 suga ar neskaidru floristisko statusu. Apstrādē iekļautas 5 jaunas sugas Latvijas florai – Amorpha fruticosa L., Robinia luxurians (Dieck) C.K. Schneid., Trifolium pannonicum Jacq., Vicia dumetorum L., V. pisiformis L.

This paper provides revised structure of Leguminosae Juss. in vascular flora of Latvia. Descriptions of taxa contain scientific nomenclature, Latvian names, original morphological description and information on distribution in Latvia and in general. Identification keys for the species and genera of legume family are made. In the preparation of promotional work Herbarium materials collected mostly in Latvia were used. There is only one subfamily Papilionoideae DC. in the flora of Latvia including 24 genera and 109 species – 57 native, 20 escaped from cultivation, 30 adventive, 1 species with dual floristic status (adventive and escaped from cultivation), 1 species with unknown floristic status. List of Leguminosae in Latvia was supplemented with 5 species: Amorpha fruticosa L., Robinia luxurians (Dieck) C.K. Schneid., Trifolium pannonicum Jacq., Vicia dumetorum L., V. pisiformis L.
LEGUME FAMILY (LEGUMINOSAE JUSS.) IN THE FLORA OF LATVIA
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Bioloģija; Dzīvās dabas zinātnes