Iespējamie virzītājspēki vēja parku akceptēšanai un sociāli iekļaujošai izmantošanai Latvijā - Dance, Baiba (Latvijas Universitāte, 2020)
Lai gan Latvijas rādītāji atjaunojamo energoresursu izmantošanā enerģijas ražošanai ir vieni no labākajiem Eiropas Savienībā (ES), ierindojot Latviju šajā kategorijā trešajā vietā starp ES valstīm, vēja enerģijas devums šajā nopelnā ir nebūtisks, kā arī jaunākie centieni šo situāciju mainīt ir rezultējušies ar aktīvu iedzīvotāju pretestību un vēja parka ieceres noraidījumu no pašvaldības puses. Maģistra darba ietvaros autore ir pētījusi citu valstu labās prakses piemērus vēja enerģijas akceptējamības veicināšanā; WinWind projekta ietvaros ar vēja nozari saistītu ieinteresēto pušu (stakeholder) lokā identificējusi iniciatīvas un rīcības, kas stimulētu kopienas vēja parku izveidi Latvijā; ar aptaujas palīdzību apzinājusi iedzīvotāju viedokli par vēja enerģijas vēlamo attīstību Latvijā un tās akceptēšanas virzītājspēkiem, kā arī ar interviju palīdzību noskaidrojusi Latvijas aktuālo VES parku attīstītāju viedokli par patreizējiem šķēršļiem vēja enerģijas veiksmīgai attīstībai Latvijā, nepieciešamajiem atbalsta instrumentiem un dialoga kvalitāti ar vietējo sabiedrību un pašvaldību. Ņemot vērā iegūtos rezultātus un secinājumus, darbā ir ietvertas rekomendācijas Latvijas politikas veidotājiem un VES parku attīstītājiem, lai veicinātu vēja enerģijas akceptēšanu un sociāli iekļaujošu izmantošanu Latvijā.

Although Latvia's performance in the use of renewable energy sources for energy production is one of the best in the European Union (EU), ranking Latvia third in this category among EU countries, the contribution of wind energy to this merit is insignificant, and recent efforts to change this situation has resulted in active local community resistance and the rejection of the wind farm by the municipality. Within the framework of the master's thesis, the author has studied good practices in other countries in promoting the acceptability of wind energy; among other wind energy stakeholders in the workshop organized by WinWind project identified initiatives and actions that would stimulate the establishment of community wind farms in Latvia; by means of a survey identified the opinion of the population on the desired wind energy development in Latvia and its acceptance drivers, as well as acknowledged through interviews the opinion of Latvia's current wind park developers on current obstacles to successful wind energy development in Latvia, necessary support instruments and quality of dialogue with local community and local municipality. Considering the obtained results and conclusions, the work includes recommendations for Latvian policy makers and wind park developers to promote the acceptance and socially inclusive deployment of wind energy in Latvia.
Potential drivers for acceptance and socially inclusive deployment of wind farms in Latvia
Keywords: Vides zinātne; sauszemes vēja enerģija; akceptējamības virzītājspēki; vietējā sabiedrības pretestība; kopienas vēja parki; politiskie instrumenti