Josifa Staļina tēls latviešu dzejā (1945-1953) - Upena, Una (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs „Josifa Staļina tēls latviešu dzejā (1945-1953)” ietver Josifa Staļina tēla analīzi astoņu gadu laika posmā, par pamatu ņemot Jāņa Sudrabkalna, Valda Luksa, Mirdzas Ķempes, Arvīda Griguļa, Andreja Baloža, Jūlija Vanaga, Jāņa Grota, Aleksandra Čaka, Cecīlijas Dineres un Friča Rokpeļņa, šajā laika posmā, izdotos dzejoļu krājumus. Darba mērķis bija parādīt Josifa Staļina tēlu, kādu to redzēja latviešu dzejnieki. Darbā apskatīta Josifa Staļina personīgā dzīve, kā arī politiskā darbība. Darbs sniedz ieskatu par to, kas ir sociālistiskais reālisms, vēsturiskais optimisms, parādīta J. Staļina mitoloģizēšana, sakralizācija, glorifikācija, atrastas līdzības ar Jauno Derību, J. Staļina tēla analīzē. Darba pielikumā uzskatāmībai pievienoti dzejoļi, kuri atklāj Josifa Staļina tēlu.

This term paper “Joseph Stalin's character in Latvian poetry (1945-1953)” includes analysis of Joseph Stalin's character over eight years that is based on poetry by Janis Sudrabkalns, Valdis Lukss, Mirdza Kempe, Arvids Grigulis, Andrejs Balodis, Julijs Vanags, Janis Grots, Aleksandrs Caks, Cecilija Dinere and Fricis Rokpelnis, that was released during this time period. The purpose of this work is to show J. Stalin's character the way it was seen by Latvian poets. J. Stalin's personal life as well as political actions are shown in this work and it also shows what social realism and historical optimism are. In this analysis, similarities have been found between the poetry and the New Testament meanwhile showing Stalin's mythology, sanctification and glorification. In the attachment one can view poetries that reveal J. Stalin's character.
Josif Stalin's Character in Latvian Poetry (1945-1953)
Keywords: Filoloģija