Iespējamu tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā pārkāpumu izvērtējums - Stare, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2023)
Saprātīga termiņa pārkāpumu konstatēšana un izvērtējums praksē ir atšķirīgs, līdz ar to tiesu prakse par tiesībām uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā nav vienveidīga. Darba mērķis ir iegūt padziļinātu tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā izpratni, apzināt šī pamatprincipa īstenošanas problēmas praksē, kā arī sniegt iespējamus risinājumus to preventīvai novēršanai. Pētījuma uzdevumi ir veikt tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā vēsturiskās attīstības, satura un nozīmes izpēti, izpētīt un analizēt sekas, ja tiek pārkāptas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, salīdzināt tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā tiesisko regulējumu Latvijā ar Lietuvas Kriminālkodeksu un Igaunijas Kriminālkodeksu, kā arī iegūt un analizēt aptaujas datus par tiesību uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā īstenošanu un ievērošanas problēmām pirmstiesas un tiesas izskatīšanas laikā.

The detection and assessment of violations of a reasonable time in practice is different, therefore the case law on the right to complete criminal proceedings within a reasonable time is not uniform. The aim of the work is to gain an in-depth understanding of the right to complete criminal proceedings within a reasonable time, to identify problems in the implementation of this basic principle in practice, as well as to provide possible solutions for their preventive prevention. The tasks of the research are to study the historical development, content and significance of the right to complete criminal proceedings within a reasonable time, to study and analyze the consequences of violating the right to complete criminal proceedings within a reasonable time, to compare the legal framework in Latvia with the Lithuanian Criminal Code and the Estonian Criminal Code, as well as to get and analyze survey data on the exercise of the right to complete criminal proceedings within a reasonable time and the problems of observance during pre-trial and court proceedings.
Assessment of possible violations of the rights to complete criminal proceedings within a reasonable time
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; pamatprincipi; taisnīga tiesa; saprātīgs termiņš